De Maand van de Geschiedenis lokt ons naar buiten

Zaandam, de Maand van de Geschiedenis
In Zaandam kun je tijdens de Maand van de Geschiedenis behalve de geschiedenis bovengronds ook speuren naar een schat. Foto: Shutterstock

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, boekhandels, bibliotheken en erfgoedinstellingen lokken ons naar buiten om een van de vijfhonderd activiteiten in het thema ‘Echt nep’ te beleven.

Het grootste geschiedenisevenement van Nederland gaat in oktober weer van start: de Maand van de Geschiedenis. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ wil het Nederlands Openluchtmuseum geschiedenis onder de aandacht brengen. Samen met vele partnerorganisaties en honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken heeft de organisatie een gevarieerd programma samengesteld.

Speuren naar kostbaarheden

Een van die evenementen op het programma is een stadswandeling door de binnenstad van Kampen waarbij je de uitgevoerde restauraties van monumenten aan een kritische blik onderwerpt. Is het monument nog wel echt? Of is het ‘echt nep’? En zou jij dezelfde keuzes bij de restauratie gemaakt hebben? In Zaandam kun je dan weer speuren naar een schat. In 1930-1932 kwamen gelukszoekers naar Zaandam om te graven naar de schat van de helderziende Madame Sylvia. Is dat wat ze vonden wel de echte schat? Scan de QR-code achter de ramen van het Gemeentearchief Zaanstad en start met de podcast als schatkaart je eigen speurtocht.

Het prehistorisch dorp in Eindhoven is een van de locaties die je kunt bezoeken tijdens de Maand van de Geschiedenis. Foto: Shutterstock
Een van de reconstructies in het prehistorisch dorp in Eindhoven. Foto: Shutterstock

Echt of echt nep?

Een reconstructie zoals de bouwwerken in het preHistorisch Dorp, is dat wel echt? Want hoewel de gebouwen zo dicht mogelijk bij de waarheid aansluiten, moeten ze omwille van veiligheidseisen wel aan de huidige tijd aangepast zijn. Dus zijn ze dan echt of echt nep? Idem voor de verhalen van historische street-artwerken in Nijmegen. Dichters en historische experts nemen geïnteresseerden mee op sleeptouw op een Spoken Word Walk. Meer ongelooflijke verhalen zijn er te horen tijdens de theaterwandeling met verteller Godefridus Bosch in Amelisweerd. Hij neemt zijn toehoorders mee op de grens tussen feit en fictie over de geschiedenis van het landgoed.

Bekijk het volledige programma van de Maand van de Geschiedenis op maandvandegeschiedenis.nl/agenda.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *