De beste zanger zingt bij jou thuis. Een uur voor zonsopgang begint de merel te zingen. Zelfs nabij het centraal station zingt hij in zijn chique zwarte pak. De oranje-gele snavel duidelijk herkenbaar en dat is precies waar de dames op vallen.
Hoe feller gekleurd, hoe beter de vent. De merel is de volkszanger van Nationaal Park Hollandse Duinen. Zijn lied is melodieus en herhaalt zich steeds in kleine variaties. Variaties die toenemen naarmate de zanger vaardiger wordt. Niet voor niets won hij de populariteitsverkiezing Beste Zanger van VARA/BNN’s Vroege vogels in 2009.
Operaster
De werkelijk beste zanger zingt echter in het duin. Daar zingt een verwant van des keizers zanger. In het sprookje was het immers de Japanse keizer die alles in het werk stelde om deze zanger dagelijks te horen. De beste zanger in het duin is dan ook meer de zanger voor de elite. Zijn lied is complexer, gevarieerder en soms in zijn eentje tweestemmig. Hij weet alles uit zijn syrinx te halen. Een complex van supersnelle spieren, membranen en kraakbeen aan het begin van de luchtpijp die tot veel meer in staat is dan de simpele stembanden, mondholte, tanden en lippen waar wij mensen onze lucht langs blazen om geluid voort te brengen. De complexiteit van de zang van de nachtegaal, die ook nog eens pas in april aankomt en dan vooral ’s nachts zingt, maakt dat hij meer de operazanger is van Nationaal Park Hollandse Duinen.
Boerenknapen
‘Er zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot’, zongen wij vroeger. Kom er nu nog maar eens om. De groene kikkers zijn uit de sloten bij ons in de omgeving veelal verdwenen door intensieve bemesting en lozing van afvalwater dat van alle kanten onze delta in stroomt. Het is niet, zoals het lied stelt, de kou die het kikkerkoor de das om heeft gedaan. Voor een beetje kikkerkoor kun je tegenwoordig beter een flinke vijver in je tuin graven of een poel in het landschap. Afgesloten van de vervuilde stromen die mensen veroorzaken, komen ze dan nog een tot een kikkerlied. Met hun dubbele kwaakblazen is het op een zwoele avond een mooie wedstrijd hard zingen.
Duinkoren
Voor ongekende koorzang moet je in de duinen zijn. Op zwoele avonden klinkt daar een indrukwekkend kikkerkoor. Het schone water in de duinen is niet alleen een bron van drinkwater voor meer dan een miljoen mensen, het is ook het leefgebied van een prachtig groene klauteraar. In april begint voor boomkikkers de paartijd. De mannen verzamelen zich rond poelen en zingen tegen elkaar. Met hun enkele kwaakblaas brengen ze een sonore ratel voort. Door op elkaar af te stemmen zijn ze op grote afstand te horen. Op sommige zwoele avonden vullen de rugstreeppadkoren die van de boomkikkers aan. Vanaf de paden van Nationaal Park Hollandse Duinen is het dan optimaal genieten van deze koorzangers.
Zet je oren open
Met al die fantastische zangers ben je toch gek als je met een koptelefoon of oortjes de natuur in gaat. Er is zoveel moois te horen. Wie weet hoor je de komende tijd zelf de grote groene sabelsprinkhaan.
Lees ook de andere blogs van boswachter Mark Kras.