Boswachter Mark Kras werkt in Nationaal Park Hollandse Duinen voor Staatsbosbeheer en blogt voor Toeractief. In deze blog vertelt hij over zijn wielrenavonturen.
Met een beetje Haags, Rotterdams of Delfts accent en met enig chagrijn, vaak op een voetbalveld, je toegebeten: vuilnisbak. Het is een scheldwoord dat ik herken uit mijn jeugd. Opmerkelijk genoeg is het ook een van de woorden waarover ik als boswachter standaard een vraag krijg. Onlangs liep ik door het Haagse Bos toen een man met hond me hetzelfde woord toeriep: “Vuilnisbak!” Hij had natuurlijk onmiddellijk mijn aandacht en voegde toe: “Daar zijn er veel te weinig van.” Ik kan het niet laten om te antwoorden: “Ik denk eerder teveel.” Om gelijk de vraag te stellen: “Hoeveel denkt u dat er in het Haagse Bos staan?” Natuurlijk was de eerste reactie dat het er te weinig waren. Waarop ik nogmaals, maar nu meer serieus, de vraag stelde hoeveel vuilnisbakken denkt u dat er in het Haagse Bos van de Utrechtse baan tot het Huis Den Bosch staan. “Ik denk zes”, antwoordde hij.
Aandacht voor vuilnisbakken
De werkelijkheid is anders. In het Haagse Bos staan 34 vuilnisbakken. Samen met de vuilnisbakken op het Malieveld komt dat op 44 vuilnisbakken. Deze worden twee keer per week geleegd door een aannemer. In de afgelopen periode bleek dit onvoldoende en werd regelmatig een extra ronde gedaan. Naast de aannemer is ook een groep vrijwilligers actief, om zwerfvuil te rapen in Den Haag. De ‘Vuilraaptroep Licht op groen en geel’ is actief in heel Den Haag en ook in het Haagse Bos. Naast het reguliere onderhoud worden er regelmatig bakken vernield of omgegooid, die moeten worden hersteld. Tot slot zijn er, gelukkig, veel mensen die het Haagse Bos een warm hart toedragen en ons berichten als er iets mis gaat. We proberen deze mensen zo snel mogelijk te antwoorden en actie te ondernemen. Kortom, vuilnisbakken hebben zo hun aandacht nodig.
Een stevig probleem
Er is iets geks met zwerfvuil, vuilnis en vuilnisbakken. En er is dan ook veel om te doen. Onlangs nog werden afval en dumpingen als stevig probleem genoemd. De aanleiding? De toegenomen drukte in natuurgebieden tijdens de afgelopen maanden. Onderzoek heeft uitgewezen: hoe minder bakken er staan, hoe minder zwerfvuil er in een gebied is. Als je er wat langer over nadenkt, is dat ook logisch. Zwerfvuil bestaat voor een groot deel uit verpakkingsmateriaal. Mensen die onze gebieden bezoeken nemen dat mee naar een natuurgebied. Als het drankje of het eten op is, kijk je om je heen. Staat er een vuilnisbak dan doe je het er netjes in. Of als de bak vol is dan leg je het erbij in de buurt in de veronderstelling dat het wordt opgehaald. Is er geen bak? Dan stop je het terug in je tas en neemt het mee naar huis of naar de bak die bij de ingang van het gebied stond. Je zou denken dat dit een kleine moeite is. Slechts een enkeling is dusdanig onfatsoenlijk dat hij of zij de boel domweg op de grond gooit. Zoals een collega van mij ooit opmerkte: “Je weet dat je moeder hier niet langskomt om achter je aan schoon te maken.” En het suffe is dat als je iets zomaar weggooit, je het bij je volgende bezoek weer tegenkomt.
Minder bakken is minder afval
Het vuilnis naast de bak, kan er een aantal dagen liggen. Dit waait dan weg of wordt door dieren opengetrokken en vervolgens verspreidt. Met alle gevolgen van dien voor de natuur en dus ook voor de mooie wandelingen in een gebied. Geen bak betekent dus minder afval. Met deze kennis zijn we, los van de kosten, dus heel terughoudend met het plaatsen van vuilnisbakken in een natuurgebied. Het Haagse Bos is hierin een uitzondering. Met de vele dagelijkse bezoekers uit de omliggende kantoren en van omwonenden, zijn de voorzieningen in het bos in de afgelopen jaren meegegroeid. Ondanks flinke bezuinigingen in de afgelopen jaren, doen we ons uiterste best om ze in stand te houden. Dat het goede gedrag en de extra hulp van de Vuilnisraaptroep hierin onmisbaar is, mag duidelijk zijn.
Zakje hondenpoep
Maar hoe zit het dan met dat misverstand over hoeveel vuilnisbakken er in het Haagse Bos staan? Uiteindelijk bleek dat de hondenbezitter de bakken die in het losloopgebied waar hij kwam bedoelde. In het gesprek werd me ook duidelijker waarom het naar zijn mening te weinig zijn. In de bebouwde kom van Den Haag geldt een opruimplicht voor hondenpoep. Dus ook in het Haagse Bos. Tja, en hoe lang wil je rondlopen met een zakje hondenpoep? Toen ik hem het kaartje stuurde met de locatie van alle vuilnisbakken bleef dat eigenlijk als enige vraag over. Staan de vuilnisbakken voor poepzakjes wel op slimme plaatsen.
Vuilnisbakken. Boswachters hebben er heel wat werk aan en je kunt er menig blog over schrijven. Boswachter Mark Kras is op Twitter en Instagram te volgen als @boswachtermark en hij schrijft regelmatig blogs op www.boswachtersblog.nl en www.natuurfotografie.nl