Fietsroute Winschoten: fietsen rond het Oldambtmeer

Fietsroute Winschoten
Foto Bas Jongerius
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Route_Winschoten.gpx" 1=marker="position-marker" ] ")

Fietsroute Winschoten is een route met een lesje geschiedenis en een kijkje in de toekomst tegelijk. Via Heiligerlee, Midwolda, Beerta en Blauwestad fiets je rond het Oldambtmeer. Dit kunstmatige meer in Groningen werd aangelegd in het kader van het Blauwestad-project.

Aan het begin van de route kom je het bij het monument van Graaf Adolf uit, de broer van Willem van Oranje. In het museum en op de beleefroute, hier in Heiligerlee, kom je erachter wat er met hem gebeurde tijdens de Slag bij Heiligerlee. Dit is niet het enige indrukwekkende bouwwerk op fietsroute Winschoten. Zo zie je prachtige herenboerderijen waaronder De Vicarie en Het Koetshuis. Bij deze laatste serveren ze overigens heerlijke taartjes.

Fietsroute Winschoten Slag bij Heiligerlee
Slag bij Heiligerlee. Foto Bas Jongerius

Krimpgemeente en een gloednieuw dorp

Vanaf hier fiets je Midwolda uit en ligt het Oldambtmeer te schitteren aan je voeten. Een meer met een verhaal, want het is speciaal aangelegd om de regio een impuls te geven en het duurde een jaar voordat het meer vol was. Toenmalig koningin Beatrix opende hoogstpersoonlijk de kraan. Maar eerst fiets je door Beerta. Bekend door zijn cumministische burgemeester in de jaren tachtig. Ook nu is er iets aan de hand in het dorp; het is een krimpgemeente. De bevolking neemt hier af, maar even verderop in Blauwestad hebben ze hier een antwoord op. Ze bouwden een fonkelnieuw dorp met droomhuizen aan het water.

Met het pondje richting eindpunt

Als je om Blauwestad heen fietst, kom je bij Het Havenkwartier. Een levendig stukje en de perfecte plek om aan de oevers van het Oldambtmeer een verdiende pauze te nemen. Hierna moet je nog heel even aan het werk. Aan het einde van de route moet je jezelf nog even op een pondje naar de overkant, richting Winschoten, draaien. Nog een klein stukje vanaf hier en dan ben je rond.

Fietsroute Winschoten
Foto Bas Jongerius

3x molens bij Winschoten

Vanwege de drie molens wordt Winschoten ook wel de Molenstad genoemd.

  •  Molen Edens

Molen Edens, gelegen aan de Nassaustraat 14 in Winschoten, is niet in 1763 gebouwd in opdracht van het echtpaar Jurrin Balles en Anje Garbrands. Dit werd aangenomen op grond van de oudste gevelsteen. De molen moet echter zijn opgericht door de vermogende Douwe Hessels zijn tussen 1704 en 1717.

  • Molen Dijkstra

In 1862 werd molen Dijkstra gebouwd voor D.E. Dijkstra in de Nassaustraat 63. Het was de grootste en hoogste molen van Winschoten, voordat de korenmolen Edens even verderop aan de Nassaustraat 14 voor de tweede maal in 2002 verhoogd werd en daarmee de hoogste werd.

  • Molen Berg

De molen Berg, aan de Grintweg 61, is de meest westelijke molen in Winschoten. In 1854 werd de molen gebouwd in opdracht van de heer J.D. Buurma. Tot die tijd had hij een standerdmolen in het centrum van Winschoten tussen de Langestraat en de Venne. Later kwam de molen in het bezit van de molenaar J. Berg.

Informatie Fietsroute Winschoten

Afstand: ca. 40 km
Vertrekpunt: Station Winschoten, Stationsweg 22, Winschoten
Routeverhaal: Toeractief 5-2019, pagina 53
Routeboekje: pagina 28
Routecheck: Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

4.8/5 - (5 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *