Fietsroute Muiden: forten, kastelen en water

Fietsroute Muiden
Foto Margriet Spangenberg
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Route 1=Muiden.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

Forten, kastelen en water: dat zijn de hoofdrolspelers in de fietsroute Muiden. In deze streek in Noord-Holland werd de gevreesde vijand geweerd met deze drie ‘wapens’. Toch is er van al die commotie in vroegere tijden weinig terug te zien. Tegenwoordig kun je hier heerlijk rustig en vredig fietsen.

Op deze fietsroute door fortenland kom je dus veel forten en kastelen tegen die deel uitmaken van de verdedigingswerken, zoals de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kwetsbare delen werden onder schot gehouden vanuit zes vestingen. Op deze route passeer je er daar vier van: Weesp, Muiden, Naarden en Bussum.

Fietsroute Muiden
Muiderslot. Foto Margriet Spangenberg

Kasteel Muiderslot

Je passeert al fietsend een van de mooiste kastelen van Nederland: het Muiderslot. Het kasteel met zware ronde torens en muren van bijna 1,5 meter dik diende als bescherming voor Amsterdam. Daarnaast had het twee bekende bewoners uit de Nederlandse geschiedenis: graaf Floris V en schrijver P.C. Hooft. Nadat je het kasteel achter je laat, fiets je door naar Naarden. Een gezellig vestingstadje voor een tussenstop.

Fietsroute Muiden
Naarden. Foto Margriet Spangenberg

Tussen Bussum en ’s-Graveland

Verder op de route liggen slingerende kilometers tussen het chique Bussum en ’s-Graveland. Over de hei en langs dennenbosjes, door het Spanderswoud en langs vele landgoederen. Maak tussendoor even een stop bij het Bezoekerscentrum Gooi- en Vechtstreek, hier fiets je langs. Fiets je verder door dan geniet je van de rust van de Ankeveense Plassen en kom je door Nederhorst den Berg (met Kasteel Nederhorst). Nigtevecht en Weesp zijn de laatste plaatsen op de route voordat je weer terugkeert naar het vertrekpunt.

Te zien op fietsroute Muiden

  • Het Nederlands Vestingmuseum

Naarden-Vesting is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. De stad is beroemd om zijn stervorm, die het ontleent aan de zes bastions. De vesting is uniek in Europa door zijn dubbele stelsel van wallen en grachten. Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd op bastion Turfpoort. Op het buitenterrein en in de kazematten van deze zeventiende eeuwse erfgoedlocatie ontdek je van alles over de bijzondere vorm en de roemruchte geschiedenis van Naarden.

Fietsroute Muiden
Fort Ossenmarkt. Foto Margriet Spangenberg.
  • Fort aan de Ossenmarkt

De vesting Weesp behoorde na 1815 tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar werd in 1892 bij de Stelling van Amsterdam gevoegd. Fort aan de Ossenmarkt werd gebouwd ter verdediging van de beide Vechtoevers, de sluizen en de spoorweg Amsterdam–Hilversum met de brug over de Vecht. Het torenfort aan de Ossenmarkt werd gebouwd in 1861. Later werd aan de oostkant een dekkingswal aangebracht en de gracht gedempt. In 1983-1985 werd deze wal afgegraven en de gracht en brug hersteld.

Informatie fietsroute Muiden

Afstand: ca. 53 km (A), ca. 53 km (A+B)
Vertrekpunt: Parkeerterrein Muiden, Maxisweg, Muiden
Routeverhaal: Toeractief 3-2018, pagina 46
Is de editie uitverkocht? Mail dan naar redactie@toeractief.nl. Wie weet hebben we nog een exemplaar liggen.
Routeboekje: pagina 30

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer fietsen in Noord-Holland? Bekijk ook eens onze andere routes in deze omgeving.

4.1/5 - (7 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *