Wie Amersfoort kent, weet dat de historische binnenstad een plaatje is. Een mooi startpunt voor een fietsroute door een stukje Nederlandse geschiedenis. Niet alleen voor de geschiedenisliefhebber een mooie route, want ook voor degene die van het prachtige polderlandschap houdt, is fietsroute Amersfoort een echte aanrader.
Fiets via Hoogland de polder in. Onderweg kom je door de ‘voorsteden’ van Amersfoort. Beton, gekleurde leuningen, aparte fietspaden: echt de tijdsgeest van de jaren tachtig en negentig. Zodra je Spakenburg in rijdt, gaat de tijd nog wat verder terug. Geniet van de oud-Hollandse glorie met molens en kerkjes. Voor de ultieme oud-Hollandse beleving zou je eigenlijk stroopsoldaatjes en boterhammen met kaas moeten nuttigen bij het Eemmeer.
Bezienswaardigheden fietsroute Amersfoort
Tijdens deze fietstocht door de geschiedenis van ons land, trekken onderweg heel wat bijzondere plekken aan je oog voorbij. Toeractief heeft een aantal bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.
-
Molen de Hoop
Deze korenmolen aan de rand van de stadweiden stond hier al in 1556. Toch is het niet dezelfde. In de eeuwen na 1556 werd de molen een aantal keer vernieuw. Na 1912 raakte de molen in verval en 1967 werd deze zelfs helemaal gesloopt. In 2007 is de molen prachtig herbouwd.
-
Molen de Windhond
Deze molen is in 2008 opgebouwd op de meest markante plek van Soest: het hoogste punt van de Soester Eng. De molen is open op woensdag, zaterdag en zondag.
-
De Koppelpoort
Deze poort werd tussen 1380 en 1425 gebouwd als onderdeel van de tweede stadsmuur van Amersfoort. Door middel van een dubbele tredmolen –die nog steeds functioneerd – kon de Koppelpoort gesloten worden. Boven de waterpoort bevindt zich een mezekouw, een houten uitbouw van waaruit vroeger gloeiende pek naar beneden gegooid kon worden.
-
Paleis Soestdijk
Het gebouw is authentiek en bijna zeventig jaar intensief bewoond. Onder andere illustere bewoners als Willem II, Willem III, Anna Paulowna, koningin Juliana en prins Bernhard hebben in Paleis Soestdijk gewoond. De geschiedenis is nog steeds goed voelbaar in het koninklijke verblijf.
-
De Naald van Waterloo
De Naald van Waterloo is een gedenkzuil uit 1815. Deze zuil werd aan Willem Frederik van Oranje – ook wel bekend als Koning Willem III – geschonken als erkenning voor zijn moed en vastberadenheid. Hij sloeg namelijk de eerste aanval van de Fransen af. Deze overwinning bij Brussel (Quatre Bas) ging vooraf aan de beroemde Slag bij Waterloo, waar keizer Napoleon werd verslagen. In het opschrift op de gedenkzuil staat als afzender “het dankbare vaderland” vermeldt.
Informatie fietsroute Amersfoort
Afstand: ca. 44 km
Vertrekpunt: Station Amersfoort, Stationsplein 41, 3818 LE, Amersfoort.
Routeverhaal: Toeractief 1-2020, pagina 22
Routeboekje: pagina 10
Gps-fietsroute Amersfoort
Routecheck
Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl