Ten noorden van de Hanzestad Deventer en rondom de plaats Olst wemelt het van de oude, mooie buitenplaatsen, kastelen en prachtige landhuizen met bochtige lanen. Veelal te vinden op romantische plekken, omringd door eeuwenoude bomen. Maar fietsroute Deventer brengt je ook langs rivier de IJssel, waar je geniet van het weidse uitzicht vanaf de slingerende dijk.
In Salland zijn verschillende buitenplaatsen, kastelen en havezaten te vinden. Vroeger was het bezit van een havezate de toegang tot een zetel in het Overijsselse Ridderschap en daarmee ook in de Stagen van Overijssel. Tegenwoordig geven deze landgoederen de omgeving een romantische, bijzondere charme.
Het IJssellandschap
De geschiedenis van het IJssellandschap gaat terug tot in de dertiende eeuw. Grondeigenaren schonken hun bezittingen aan gasthuizen in ruil voor een verzorgde oude dag. Deze instellingen die ontfermden zich over zieken, armen en bejaarden. In de loop der tijd verwierven de gasthuizen steeds meer land en boerderijen, die ze verpachtten. Met de opbrengst hiervan werd de zorg gefinancierd totdat de huidige verzorgingsstaat ontstond. De landerijen waren niet meer nodig om zorg te financieren en dus brachten de Verenigde Gestichten, een combinatie van gasthuizen, in 1986 al hun landerijen en bijbehorende (monumentale) gebouwen onder in de stichting IJssellandschap. Het grootste deel van het land wordt verhuurd of verpacht. In samenspraak met huurders en pachters (veelal boeren) beschermt en ontwikkelt de stichting de natuur en het landschap. Stichting IJssellandschap beheert 4300 hectare bos, natuur en landbouwgrond.
Villa Bakhuis
Vlak bij landgoed Nijensteen lag een gebied met een monumentale villa: villa Huize Bakhuis. Vroeger waren het landgoed en de bijbehorende gebouwen eigendom van de vooraanstaande familie Bakhuis. Zij bezaten nog meer in de streek, waaronder een steenfabriek. In 1963 maakte de monumentale villa plaats voor een bungalow en nu staat er een folly. Een folly is alleen bedoeld als ornament. Dat is duidelijk te zien bij de moderne variant van villa Bakhuis. Als je een bezoek brengt aan deze folly, vergeet dan ook zeker de parktuin rondom te bekijken. Een eeuwenoude wortel van een eik siert voor het bouwwerk.
Bezienswaardigheden fietsroute Deventer
- Maalderij, bakkerij en brasserie Bökkers Mölle
Bastiaan Bökkers is molenaar in hart en nieren. Samen met zijn vrouw Marine runt hij De Bökkers Mölle in Olst. Bökkers is een échte molenaarsfamilie. Sinds 1789 in één rechte lijn van vader op zoon, steeds weer. Naast molenaar is Bastiaan ook gediplomeerd brood- en banketbakker. Vanuit de winkel in het oude graanpakhuis kijk je direct in de open bakkerij en molen. Een aanrader voor de maag en het oog.
- Deventer Koekwinkel
Deventer en koek zijn onlosmakend met elkaar verbonden. Dat is terug te zien in de geschiedenis van de beroemde Deventer koek. De Deventer Koekwinkel is een authentieke koekbakker met een lange historie. Jb. Bussink is de maker van de koek. Geniet van deze Deventer koek in deze knusse koffie- en theeschenkerij.
- Speelgoedmuseum Deventer
Terug naar je kindertijd? Bezoek dan Speelgoedmuseum Deventer. Met ruim 13.000 objecten heeft het museum de grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland. Je vind er maar liefst 2000 treinen en 200 poppenhuizen. Genoeg te zien dus.
Informatie fietsroute Deventer
Afstand: ca. 33 of 50 km
Vertrekpunt: Station Deventer, Stationsplein 7, Deventer
Routeverhaal: Toeractief 5-2020, pagina 20
Routeboekje: pagina 12
Gps-fietsroute Deventer
Routecheck
Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl
Meer ontdekken van Overijssel? Bekijk ook onze andere fietsroutes daar.