Ooit was er een tijd dat gelovigen uit de Achterhoek in het geniep naar de kerk moesten. Ze slopen door weilanden, langs sloten, over bruggetjes en door bossen. En dat omdat het katholicisme streng verboden was in hun streek. De routes die de Gelderse katholieken destijds aflegden, zijn nu in ere hersteld. Fiets mee over de kerkenpaden in de Achterhoek.
Begin je fietstocht met een ommetje door Erve Kots, dat in 1936 als openluchtmuseum werd erkend. Omdat de laatste bewoners geen nakomelingen hadden, verloor deze boerderij met erf zijn functie. De originele hoeve werd rond 1500 gebouwd als ‘los hoes’: mens en dier leefden er met elkaar in een open ruimte. De omgeving rond het openluchtmuseum ademt geschiedenis. In 1627 was het hoofdkwartier van prins Frederik Hendrik hier gevestigd op de Lievelder Es. De Spanjaarden hadden namelijk het stadje Groenlo in handen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Na de aftocht van het Spaanse leger werd het katholicisme verboden in deze streek.
Kathedraal van de Achterhoek
Maar de Achterhoekers waren trouw aan hun geloof en bleven in het geniep naar de kerk gaan. De gelovigen volgden smalle paadjes, dwars door het kreupelhout en langs bolvormige akkertjes. Hun schuilkerken lagen midden in een netwerk van paden, zoals een spin in een web. Tegenwoordig kun je over de paden wandelen en fietsen. Onderweg kom je langs de schuilkerken, maar stop zeker ook eens in Zieuwent, bij de kathedraal van de Achterhoek (route A). Deze kerk werd in 1889 gebouwd, toen het katholicisme weer als geloof geaccepteerd werd en het kerkgebouw al snel te klein werd. Het is opmerkelijk, zo’n kolos in een klein dorp.
Knooppunt van kerkpaden
Je fietst langs veel boerderijen, akkers, vee en soms een bos naar Winterswijk (route A+B). De oudste kerk van dit dorp is de protestantse Jacobskerk. Omdat Winterswijk na de Reformatie hervormd was, konden gelovigen ongehinderd naar de kerk. Wegen en paden van verschillende buurtschappen zoals Meddo, Woold en Miste komen hier samen. Van Winterswijk gaat het verder naar Meddo. Onderweg fiets je langs de grote recreatieplas ’t Hilgelo, die is ontstaan door grindwinning. Na een stop aan de Johannes de Doperkerk in Meddo leidt de route je naar de dorpskern van Lievelde. En zo is de lus over de verborgen kerkenpaden rond.
Route A, 38 km:
Fietsroute Lievelde
Route A+B, 61 km:
Fietsroute Lievelde lang
Informatie fietsroute Lievelde
Afstand: 38 (A) of 61 km (A+B)
Vertrekplaats: Erve Kots, Eimersweg 4, Lievelde
Routeverhaal: Toeractief 2021-5, pagina 54
Routeboekje: Pagina 42
Route A, 38 km:
Route A+B, 61 km:
Routecheck
Heb je tijdens het fietsen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeratief.nl. Meer fietsen in Gelderland? Bekijk ook eens onze andere fietsroutes in de omgeving.