Rechtdoor fietsen is er niet bij op de fietsroute Meppel. Het is meer slalommen, of beter gezegd meanderen, als je langs de grens van Drenthe en Overijssel fietst. Goed opletten dus tijdens deze fietsroute, maar vooral genieten. Van de Reest bijvoorbeeld, die 35 kilometer door de oude landschappen van Meppel en omgeving kronkelt.
Aan het begin van de route steek je de Reest al over. Wist je dat de enige reden dat de beek niet gekanaliseerd is, is omdat de provincies het niet eens werden erover? Dus hebben ze hem lekker laten meanderen. En kun jij er lekker fietsen. Elk jaar kan je in het Reestdal genieten van kleurrijke bloementapijten. Er komen bijzondere platen en dieren voor, waaronder de holwortel en de das. Ook wemelt het er van de ooievaars die je luid klepperend verwelkomen in de natuur.
Heel veel koeien
Via weilanden, een uitkijktoren, mooie buitenhuizen en vooral heel veel koeien fiets je door het mooie Overijssel. Je komt langs prachtige landgoederen die een kleine pauze waard zijn. Pittoresk, zo kun je de dorpen op fietsroute Meppel wel noemen. Compleet met kleine boerderijtjes die hun gewassen aan straat verkopen. Stop ook heel even in Staphorst, bekend om zijn traditionele klederdracht.
De klederdracht van Staphorst
Staphorst is een van de enige plaatsen in Nederland waar de klederdracht nog dagelijks gedragen wordt. Vrouwen dragen een borstrok met een bloemige kraplap eroverheen. De kleuren zijn afhankelijk van de mate van rouw van de draagster. De lichtere kleuren als ze niet rouwen en zwart als ze in diepe rouw zijn. Over hun schouders ligt een geruite doek. Ook deze passen ze aan, aan de mate van rouw. Het pronkstuk van de klederdracht is toch wel het hoofddeksel van de vrouwen. Vooral op zon- en feestdagen. Dan dragen ze een oorijzer van zilver over een mutsje, de toefmuts. Het oorijzer is een soort ijzeren beugel voor op het hoofd, al dan niet met gouden krullen eraan. Daaroverheen komt nog een kanten muts.
Bezienswaardigheden fietsroute Meppel
-
Meppeler Toren
Nadat Meppel in 1422 kerkelijk zelfstandig werd, begon de bouw van de Grote- of Mariakerk. De 45 meter hoge toren is nog altijd het kenbare middelpunt van Meppel. De karakteristieke toren had vroeger een grote aantrekkingskracht op handelaren en ambachtslieden. Vanuit de omgeving trokken zij naar Meppel om er te wonen en werken. En dan het liefst natuurlijk centraal, vlakbij de Meppeler Toren. Iedere donderdag vind je er de markt. Check ook goed of de toren eventueel te beklimmen is. Regelmatig heb je de mogelijkheid de 147 treden omhoog te lopen om te genieten van een fantastisch uitzicht. In een van de verhalen die over de toren rondgaan wordt verteld dat men op een mooie zomeravond dacht dat de koepel van de toren in brand stond. Toen de brandweer aankwam, bleek echter dat er een zwerm muggen rond de toren zwermde. Sinds die tijd worden inwoners van Meppel “Meppeler Muggen” genoemd.
-
Beeldenpark De Havixhof
In de tuinen van havezate De Havixhorst vind je een bijzondere verzameling beelden in Beeldenpark De Havixhof. Bewonder de vaste collectie van kunstenaars als Pieter d’Hont, Eric Claus, Jan Bronner, Charlotte van Pallandt, Eddy Roos en Piet Esser of geniet van het wisselende aanbod. Het beeldenpark is gratis toegankelijk en dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De tuin is het hele jaar open en ademt ieder seizoen een andere sfeer. Zeker de moeite waard om onderweg even af te stappen en te bekijken.
Het laatste stukje fietsen
Vanuit hier is het nog maar een klein stukje naar Meppel. Dit mooie stadje heeft nog een laatste verrassing: de vele kroegjes. Gelukkig maar, want een lekker herfstbiertje heb je wel verdiend.
Informatie fietsroute Meppel
Afstand: ca. 47 km
Vertrekpunt: NS station Meppel, 7941 HD, Meppel
Routeverhaal: Toeractief 6-2019, pagina 48
Routeboekje: pagina 26
Gps-fietsroute Meppel
Routecheck
Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl
Meer zien van Drenthe? Bekijk ook eens onze andere fietsroutes in deze omgeving.