Fietsroute Montfort: boerenvelden, moeras en kasteel Montfort

Fietsroute Montfort
Foto Laurie Karine van Dam en Manja Herrebrugh
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/GPS 1=route 2=Montfort.gpx" 3=marker="position-marker" ] ")

Boerenvelden, akkers en mooie oude boerderijen vormen het op de fietsroute Montfort. Fiets vlak boven het smalste stukje van Nederland door het Munningsbos en Annendaalsbos. Vergeet onderweg ook niet de ruïne van het kasteel Montfort te bezoeken. Op deze route lijkt het net of de tijd heeft stilgestaan.

Montfort ligt in de vallei van de Vlootbeek, vlak boven het smalste stukje van ons land. Je vind er moerasachtige gebieden, zoals Reigersbroek en Grootbroek. Beide gebieden werden ontwaterd en ontgonnen ten behoeve van de landbouw. Dit kenmerkt het landschap waar je met deze fietsroute doorheen komt. Je passeert boerenvelden, akkers en mooie, oude boerderijen. Bossen wisselen de open vlaktes af.

Fietsroute Montfort

Kasteel Montfort

Montfort is vooral bekend door de ruïne van het gelijknamige kasteel. Sinds de tweede helft van de dertiende eeuw stond er een kasteel. Jarenlang was dit een van de belangrijkste kastelen van het hertogdom Gelre. Het begon rond het jaar 1260. Toen werd het kasteel gebouwd in opdracht van Hendrik van Gelre, prins-bisschop van Luik en heer van Montfort. Na zijn dood werd de hoofdtoren van het kasteel, de Grauwert, gebouwd. In alle waarschijnlijkheid gebeurde dit onder toeziend oog van graag Reinoud I. Niet wetende dat hij daarmee zijn eigen cel aan het bouwen was. Zijn zoon, Reinoud II, sloot hem in 1320 in die toren op. De Grauwert wordt vaak gebruikt als naam voor het gehele kasteel.

Vlaai in de kasteeltuin

Tegenwoordig zijn bij kasteel Montfort indrukwekkende kerkers, exposities en een mooie kasteeltuin te bezoeken. De toren Het Jachtslot staat op restanten van het kasteel. De bouw van de toren startte rond 1850. Tijdens de bouw in 2011 ontdekte men een middeleeuws keldercomplex ontdekt. De afgelopen jaren is ook een nieuwe kasteeltuin aangelegd, waar bezoekers welkom zijn. Ook voor een stuk Montforter vlaai op het terras van het kasteel ben je meer dan welkom.
Houd voor de actuele openingstijdens en maatregelen omtrent het coronavirus de website van kasteel Montfort in de gaten.

Fietroute Montfort
De prachtige kasteeltuinen bij kasteel Montfort. Foto Stichting Kasteel Montfort

Bezienswaardigheden fietsroute Montfort

  • De pastorie uit 1787 is een Rijksmonument. Het gebouw heeft elementen in de stijl van Lodewijk XVI.
  • Montfort is vrijwel helemaal platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het grootste bombardement op 20 januari 1954 vielen 186 doden. Bij het massagraf en monument op de parochiale begraafplaats liggen de meeste slachtoffers van de bombardementen op Montfort begraven

Informatie fietsroute Montfort

Afstand: ca. 31 km
Vertrekpunt: Bushalte Centrum 6837, Markt, 6065 AR, Montfort
Routeverhaal: Toeractief 6-2020, pagina 8
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer van Limburg ontdekken? Bekijk ook eens onze wandel– en fietsroutes in dit zuidelijke puntje van Nederland. 

4.5/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *