Schagen, strand en Hollandse luchten
Onze dag begint in het noordwesten van Westfriesland. Meer bepaald in Schagen, dat nog net binnen de Westfriese Omringdijk ligt. Al fietsend passeren we bloemen en strand en genieten we van de schilderachtige, witte wolken boven ons hoofd
TEKST EN FOTO’S EVA HOPSTAKEN
“Hoe zat het nu ook alweer precies met de Omringdijk”, informeer ik bij mijn fietsmaatje als we Schagen, het beginpunt van onze fietstocht, naderen. “Even denken – en met denken bedoel ik Google raadplegen”, krijg ik als reactie. “De Westfriese Omringdijk”, leest ze van het telefoonscherm af, “is de dijk rond het oude zeekleilandschap van Westfriesland. Deze dijk beschermt de lokale
bevolking sinds de dertiende eeuw tegen water en verbindt verschillende gemeenten en landschappen. De dijk is zijn functie verloren, maar kenmerkt het landschap en de cultuur van de gemeenten die ertoe behoren.” Onbewust schieten de woorden van de Zuiderzeeballade in mijn hoofd en zachtjes zing ik: Eens ging de zee hiertekeer, maar die tijd komt niet weer, Zuiderzee heet nou IJsselmeer…
Kunst op straat
Schagen wordt door velen getipt om het ‘echte’ Holland te ervaren. De rijke historie van de gemeente is terug te vinden op de zogeheten buitenplaatsen, in de prachtige stolpboerderijen en in de schattige nabijgelegen dorpen. De Grote Kerk van Schagen is moeilijk te missen en in het Boerderij- en Rijtuigenmuseum Vreeburg leer je alles over de historie en de Westfriese gewoonten. Maar onze blik wordt naar een kleurige gevel getrokken. We zijn amper vertrokken of moeten al in de remmen knijpen. Met de fiets tussen de benen en leunend op het stuur staren we naar een dame omringd door tulpen. Vol bewondering kijken we naar de muurschildering. Kunstenaar Tymon de Laat combineert in dit werk de Nederlandse folklore met de roots van de typisch Nederlandse tulp uit de bollenvelden. De rode tulp met gele tonen is een verwijzing naar het stadswapen van Schagen. De dame komt vermoedelijk uit Centraal-Azië, de plek waar de tulp haar oorsprong heeft. De muurschildering combineert verschillende culturen in één kunstwerk en nodigt inwoners en passanten sinds april 2022 uit om daarover met elkaar in gesprek te gaan.
Zwaan
Het asfalt vliegt onder ons door. Wind in de rug, zonnetje hoog aan de hemel – wat is dit lekker fietsen. Voordat we er erg in hebben, hebben we een groot deel van onze route afgelegd en komt Callantsoog in het zicht. Tijd om even vaart te minderen. Bij het binnenfietsen van de badplaats valt ons meteen de elegante zwaan op het Dorpsplein op. De maker van het standbeeld mag dan onbekend zijn, elke inwoner weet dit gevleugelde dier wel te vinden. Iets verderop ligt Hotel ’t Zwaantje en net buiten Callantsoog is er het Zwanenwater, een natuurgebied dat uit twee van de grootste, natuurlijke duinmeren van West-Europa bestaat. Deze zeshonderd hectare ongerepte natuur vraagt simpelweg om een tussenstop. Fiets op slot en even de tijd nemen om dit serene stukje Nederland te bewonderen.
Dit is slechts een klein stukje van het complete routeverhaal. Zowel de fietsroute als het routeverhaal kan je vinden in Toeractief 5 – 2023.