Wildplukken in eigen tuin

Edith Kostelijk houdt van wildplukken en botanische gastronomie.
Edith Kostelijk houdt van wildplukken en botanische gastronomie.

In een van de Aardehuizen in Olst woont Edith Kostelijk. Ze is theatermaker, kunstenaar en kok en prikkelt graag de zintuigen met haar botanische gastronomie.

Tekst en foto’s: Loes Steenhuis

Op de lange houten eettafel in haar woonkamer staan allerlei gedroogde kruiden in grote potten en zakken. “Ik ben bezig met een bestelling”, zegt Edith en legt uit dat ze alles op tafel zelf geoogst en gedroogd heeft. “Sommige kruiden droog ik op doeken, andere in een droogoven.” Enthousiast laat ze gedroogde lievevrouwebedstro ruiken. Een vol, zoet aroma stijgt op uit de pot. Eenmaal aan tafel drinken we een thee van de gedroogde bloemen van afrikaantjes, duizendblad, vlierbloesem, hopbellen, gedroogde stukjes appel en het blad van de dovenetel.

Overvloed

Haar liefde voor wildplukken groeide snel in het begin van 2020. “Ik hield een sabbatical en bracht mijn tijd het liefst door in de keuken en in de natuur. Zo leerde ik heel veel bij over eetbare planten en bloemen.” Edith wijst naar het dienblad voor ons. “Dit is de eetbare bloem van de magnolia en in het vaasje staan de bloeiende takken van de gagel.” Ze tikt tegen een takje. “Zie je het stuifmeel? Er is zoveel overvloed in de natuur.” Dit is een belangrijk thema voor haar: leven vanuit het idee dat alles wat ze nodig heeft er al is.

De tuin in

Na de thee is het tijd om de salade voor de lunch bij elkaar te plukken. In haar tuin is van alles te vinden. Edith wijst naar een klein plantje en laat een stukje proeven. “Dit is de kleine veldkers. Je kunt het geheel eten, ook de wortel.” We lopen door naar de Japanse sierkwee en Edith stopt het rode bloemetje van de plant in haar mond. “Dit is een bewegende smaaksensatie: eerst een bittertje, dan een zuurtje en dan de amandelsmaak. Bloemetjes zijn vaak lekkerder om te eten dan het blad. De nectar in de bloem maakt het zoet.” Iets verder vinden we de paardenbloem, waarvan zowel blad als bloem eetbaar zijn. Ook de hemelsleutel blijkt eetbaar. “Vooral de jonge toppen van deze plant zijn verrukkelijk”, zegt Edith enthousiast.

Regels omtrent wildplukken

“Heel belangrijk is dat je honderd procent zeker weet of dat wat je plukt eetbaar is. Let altijd goed op verwisselingsgevaar. Zo moet je bijvoorbeeld niet het giftige lelietje-van-dalen verwisselen met daslook.” Edith gebruikt zowel boeken als apps om een nieuwe plant te determineren. “Vertrouw nooit blind op een app”, adviseert ze. Daarnaast is het ook belangrijk waar je plukt. “Let goed op dat er niet met landbouwgif gespoten is en pluk niet in hondenuitlaatgebied. Gebruik je intuïtie en pluk niet te veel.” Edith neemt als vuistregel vaak één op twintig.

Feestje voor de zintuigen

Met een gevuld mandje gaan we weer naar binnen. In een mum van tijd tovert Edith een rijke salade op tafel met een zelfgemaakte frambozendressing. De net geplukte bloemen geven de salade iets feestelijks. Het notenbrood met karwijzaadjes is in de vroege ochtend al gebakken en een glaasje zelfgemaakte kombucha maakt dit feestje voor de zintuigen compleet.

Na het wildplukken is het genieten van een eigen salade
Een salade van kleine veldkers, hondsdraf, veldsla, paardenbloem, magnolia, Japanse sierkwee, daslook, grote ereprijs, hemelsleutel en zelfgebakken notenbrood.

Tips van Edith

  • Is wildplukken nieuw voor je? Start met een workshop van een erkende herborist.
  • Begin met makkelijk herkenbare planten en bloemen zoals: brandnetels, bramen, paardenbloem en look-zonder-look.
  • Lees de regels omtrent wildplukken goed na voor je begint.
  • Recept voor brandnetelsoep: pluk wat jonge frisgroene brandneteltoppen op een schone plek. Knip de toppen af met een schaar en vang ze op in een teiltje. Eenmaal thuis vul je het teiltje met water en zorg je ervoor dat alle toppen onder water komen te staan. Voeg eventueel een schep zout toe (i.v.m. ongedierte) en laat het een uur staan. Na het afspoelen hak je de brandnetels fijn met een goed mes. In de pan maak je een roux van roomboter (of olijfolie) en een (glutenvrij) meel. Je voegt bouillon toe zodat je een gebonden saus krijgt. Voeg de brandnetels toe en laat even meekoken. Staafmix de soep, voeg eventueel wat room toe en serveer de soep.

Edith geeft huiskamerdiners in haar Aardehuis en is te boeken als cateraar via haar website: detafelvankostelijk.nl

4.2/5 - (5 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *