Eerste hulp bij blaren

Blaren.02

Iedere langeafstandswandelaar heeft er weleens last van: blaren. Zo’n rode, brandende plek vol vocht is een ware nachtmerrie bij een meerdaagse tocht. Moet je de blaar doorprikken en afplakken met tape of gewoon laten zitten? Of beter nog: hoe voorkom je blaren op je volgende wandeling?  

Blaren

Blaren zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je bloedblaren, maar ook blaren die ontstaan na verbranding: prik deze twee types nooit door! In dit artikel ligt de focus op blaren die ontstaan tijdens het wandelen: de zogeheten wrijving- of drukblaar. Zo’n blaasachtige opzwelling op je voet ontstaat doorgaans vanwege aanhoudende wrijving van de huid, bijvoorbeeld bij een lange wandeling in verkeerd zittende schoenen. De opperhuid raakt los van de huidlagen eronder. In de ruimte die ontstaat, hoopt vocht op om het onderliggende weefsel te beschermen tegen die wrijving. Een blaar is dus in feite een beschermingsmechanisme van het lichaam.

Blaar doorprikken of niet

In principe wordt aangeraden om blaren niet door te prikken. Zo voorkom je vervelende infecties. Dek de blaar af met een pleister en laat dit indrogen. Echter, bij meerdaagse tochten kan een blaar zo hinderlijk zijn, dat doorprikken onvermijdelijk is. Doe dit met een steriele naald. Heb je die niet in huis, maak dan een gewone naald zo steriel mogelijk door deze in een vuurtje te houden of kort te weken in alcohol. Maak de blaar eerst schoon en prik deze dan aan de zijkant stuk, nooit in het midden. Maak twee gaatjes en druk al het vocht er zachtjes uit met een gaasje. Plak de blaar tot slot af met een zachte tape als Leukosilk.

Schoenverfrisser

De kans op blaren is vooral groot, wanneer de huid week is. De 250.000 zweetklieren van je voeten produceren gemiddeld 250 millimeter zweet per dag. Als je lange afstanden loopt, dan is dit nog veel meer. Rick Wildhagen van Shoefresh: “Warme, vochtige voeten vergroten de kans op blaarvorming, omdat de huid dan zacht is. Daarom is het, zeker als je meerdere dagen achter elkaar gaat wandelen, aan te raden om je schoenen na het wandelen goed te drogen.”

Met de Shoefresh schoenverfrisser worden schoenen in 25 minuten gedroogd en ook meteen gereinigd. “Wel zo hygiënisch!”, oordeelt Wildhagen. “Je schoenen zitten namelijk ook vol met bacteriën en schimmels. Deze leiden tot stinkende schoenen en kunnen ook voetschimmel en kalknagels veroorzaken. Het is dan ook belangrijk om je schoenen – net zoals je kleding, sokken en ondergoed – geregeld te reinigen én te drogen.”

Reinigen en waterdicht

Als je schoeisel vuil is, kan dit het ademend vermogen verminderen en zelfs water aantrekken, waardoor je voeten vochtig aanvoelen en het risico op wrijving toeneemt. Het is dus zaak om je schoenen geregeld schoon te maken met een speciaal reinigingsmiddel. Bijvoorbeeld Nikwax Footwear Cleaning Gel. Dit zorgt er voor dat naden en gelijmde delen hun kwaliteit behouden.
Daarnaast is het raadzaam om je schoenen waterdicht te houden. Nikwax Waterproofing Wax for Leather zorgt voor waterdichtheid van alle schoenen van glad leer. En Nikwax Fabric & Leather Proof kan worden gebruikt voor de waterafstotendheid van diverse materialen.

Andere tips om blaren te voorkomen:

  • Het juiste schoeisel is van groot belang. Onderschat niet hoe belangrijk het is om te investeren in goed passende wandelschoenen. Laat je goed informeren als je deze aanschaft.
  • Slecht passende steunzolen kunnen er ook voor zorgen dat je blaren krijgt. Als de zool te klein is, kun je bijvoorbeeld op de randjes gaan lopen. Dit kan irriteren en uiteindelijk blaren veroorzaken. Is de kuip van de zool te groot, dan ga je te veel schuiven in je schoeisel. Ga naar je podotherapeut als je het idee hebt dat er iets irriteert.
  • Sommige wandelaars zweren erbij hun voeten preventief in te tapen voor een lange tocht. Op YouTube vind je een hele rits aan filmpjes hoe je dit het beste aan kunt pakken. Nadeel is echter dat tapen je schoenruimte kleiner maakt. Dat geeft meer kans op wrijving.
  • Je voeten regelmatig insmeren met kamferspiritus maakt de huid van je voeten steviger en zorgt ervoor dat je minder snel blaren loopt.
  • Laat eelt zoveel mogelijk zitten. Op sommige plekken irriteert het en moet je het wel verwijderen, maar op de hiel en de bal van je voet zorgt het voor een natuurlijke beschermlaag.
  • Zorg voor goede sokken zonder naden. Wandelsokken kunnen blaren écht voorkomen.

Tekst: Eva Vervoort/Willem-Jan Schampers Foto’s: Diversen

3/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *