Je hoeft je heus niet dagelijks in het zweet te werken om gezond en fit te blijven: regelmatig een uur fietsen is ook al geweldig voor je gezondheid. Bijvoorbeeld omdat het je gemoedstoestand en je afweersysteem positief beïnvloedt. Reden genoeg om te fietsen. Lees in dit artikel meer over fietsen en je gezondheid.
Eerder concludeerden we in ons artikel ‘Zo gezond is wandelen’ dat dagelijks een ommetje heel erg goed is voor je (mentale) gezondheid. Daarnaast heeft het ook een spirituele kant: door lang en veel te wandelen, kun je figuurlijk je hoofd leeglopen en kom je tot mooie inzichten. Om jezelf en anderen uit te dagen regelmatig op pad te gaan, bedacht Erik Scherder samen met de Hersenstichting de app ‘Ommetje’. Als je hiermee een wandeling maakt verdien je punten en maak je kans op medailles. Des te vaker je loopt, hoe meer punten je verdient. Op deze manier kun je ook strijden met je familie en vrienden.
Fietsen en gezondheid
Evenals bij wandelen is fietsen heel gezond. Dat komt, logischerwijs, omdat beweging gezond is. Over de hoeveelheid bestaan verschillende ideeën. De ene onderzoeker verlangt een norm van dagelijks 20 minuten intensieve activiteit, de andere wetenschapper noemt 10.000 stappen per dag. De beweegnorm van de Nederlandse gezondheidsraad luidt simpel: 2,5 uur matig intensieve beweging per week en 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Matig intensief betekent dat je ademhaling sneller wordt, maar je nog prima kunt praten. Veel kenners beweren dat het beter is voor je gezondheid om dagelijks een halfuur of een uur te bewegen, dan dit eenmaal per week 4 uur aan een stuk te doen. Fietsen is natuurlijk een vorm van bewegen. Maak je een beetje tempo zonder elektrische ondersteuning, dan is het ook zeker een matig intensieve vorm van beweging én een spier- en botversterkende activiteit.
Het verhogen van je weerstand
Beweging is bevorderlijk voor je immuunsysteem. Dat komt omdat je lichaam zich beter kan weren tegen bacteriën van buitenaf als je conditioneel sterker bent. Fitte mensen lopen dus minder kans op een griepje en herstellen hier sneller van. Bovendien maken fitte mensen veelal meer antistoffen aan als ze ziek worden. Hoe je dan fitter wordt? Nou, simpelweg door regelmatig op de fiets te stappen!
Fietsen en je mentale gezondheid
Ken je dat gevoel dat je na een hectische en stressvolle werkdag naar huis fietst en eenmaal thuis al je zorgen kwijt bent? Fietsen in de buitenlucht zorgt voor een vermindering van stress en geeft meer ruimte in je hoofd. Tijdens het fietsen maak je ook bepaalde stofjes aan, zoals endorfine en serotonine. Deze geven een geluksgevoel. Maar ook naar werk toe fietsen heeft voordelen: door deze beweging wordt je energie aangestookt en komt er meer werk uit je vingers. Mensen die naar hun werk fietsen, hebben dus een hogere arbeidsproductiviteit! Voor niet werkenden geldt natuurlijk hetzelfde: ook zij kunnen stress kwijtraken, geluksstofjes aanmaken en energie aanwakkeren door te fietsen.
Fietsen is goed voor hart en bloedvaten
Tijdens een fietstocht gaat je hart sneller kloppen en je ademt dieper, dat voel je meestal wel. Daardoor wordt het bloed sneller rondgepompt om energie en zuurstof rap aan te voeren en afvalstoffen af te voeren. Je bloedvaten, longen en hart hebben hier voordeel van. Je hart wordt tijdens een tocht getraind om krachtiger te slaan. Je longen worden bij elke diepe ademhaling geleegd en weer volgezogen met zuurstofrijke lucht. Wanden van je bloedvaten behouden flexibiliteit en afvalstoffen hopen zich niet op in deze vaten, waardoor de kans op dichtslibben kleiner wordt. Ook verbetert dit proces de doorbloeding van verschillende spieren en organen.
Voordeel van fietsen ten opzichte van wandelen
Wandelen is al geen blessuregevoelige sport, maar fietsen is dit nog minder. Fietsen is een zogenaamde low impact training, die de gewrichten nauwelijks belast. Je maakt gelijkmatige en vloeiende bewegingen. Als je wat zwaarder bent, is fietsen een ideale manier van bewegen. Het grootste gedeelde van je gewicht zit op het zadel, dus je knieën en enkels hoeven dit gewicht niet te dragen en hoeven geen klappen op te vangen. Zo train je je conditie, spieren en botten zonder je gewrichten op een negatieve manier te belasten. In tegenstelling tot wandelen: dat kan nog weleens belastend zijn voor je gewrichten. Waar wacht je nog op!?
Wist je trouwens dat wandelen en fietsen ook heel gezond zijn voor je darmflora? Hierover sprak Toeractief met De Groene Vrouw én poepdokter Nienke Gottenbos. Zij is darmfloratherapeut en voedingsdeskundige. Lees het volledige artikel over wandelen en fietsen voor een gezonde buik.