Vandaag is de Dag van de Fotografie. Met de smartphone op zak zijn we allemaal fotograaf en maken we meer foto’s dan ooit tevoren, die we massaal delen op sociale media. Ook Toeractief deelt graag inspirerende foto’s, bijvoorbeeld bij routeverhalen. Maar hoe maak je nu zelf die ene prachtige foto? Dankzij deze tips maak je de mooiste natuurfoto’s.
Fotografeer met een raster
Plaats het hoofdonderwerp op een van de snijpunten van de rasterlijnen voor een aantrekkelijkere foto. Zet je op een ander snijpunt ook iets, dan wordt de compositie nog interessanter. Een bijkomend voordeel van fotograferen met een raster: de horizon zal negen van de tien keer ook echt horizontaal zijn. Zoek dus zeker eens uit hoe je het raster op je camera of smartphone kunt activeren.
Kies een rustige achtergrond
Zorg dat de achtergrond niet te druk is. Loop eens om het voorwerp dat je gaat fotograferen heen om te bepalen wat de beste achtergrond is. Door in te zoomen of in de diafragmastand (de A-stand met diafragma van 4 of 2.8) te fotograferen, krijg je vaak een wazige achtergrond waardoor het voorwerp meer opvalt. Zelf het diafragma instellen, vergt iets meer oefening en kan alleen met een camera, niet met een smartphone.
Zorg voor een aansprekende voorgrond
Geen achtergrond zonder voorgrond. Keien in het water, bloemen of takken van bomen worden vaak als voorgrond gebruikt. Ga eventueel dichter bij het voorwerp staan. Of fotografeer laag bij de grond, ook wel kikkerperspectief genoemd. Op die manier is het eenvoudiger om bijvoorbeeld een deel van een plant te isoleren op beeld en een mooi plaatje te schieten.
Trek er ook bij slecht weer op uit
Wandelen bij mist kan mystieke natuurfoto’s opleveren. Storende elementen worden door de laaghangende wolken aan het oog onttrokken en geven het landschap iets intiems en sprookjesachtigs. In plaats van te balen omdat een bui of harde wind je onderweg verrast, kun je er net de uitdaging in vinden om ook in die weersomstandigheden foto’s te maken. Slecht weer geeft landschappen karakter.
Experimenteer met zwart-witfotografie
Probeer eens zwart-witfoto’s te maken in de natuur. Contrast is daarbij essentieel. Grijs weer met een egale wolkendeken bijvoorbeeld krijgt als zwart-witopname meteen iets artistieks. Zwart-witfoto’s belichten een prachtige, rustige en vooral lichte achtergrond. De vorm van bijvoorbeeld een struik zal dan meer opvallen.
Haal je camera boven tijdens de gouden uurtjes
Het mooiste licht heb je vlak na zonsopkomst en voor zonsondergang. Ze noemen dat moment ook wel ‘het gouden uurtje’, als de zonnestralen door de bomen schijnen. Het zonlicht zorgt voor diepte en schaduwwerking in je foto’s, die zullen baden in een natuurlijk warm licht. Maar wees snel: het gouden uur is sneller voorbij als je denkt!
Ga voor de wow-factor
Wanneer een natuurfoto het meest geslaagd is? Als je bij het terugzien van de gemaakte beelden een paar keer een wow-moment hebt. Dat zijn dan de perfecte foto’s voor jou. Op zoek naar leuke plekjes om deze tips voor landschapsfotografie op uit te testen? Vind hier de mooiste wandelingen door Nederland.