Tijdens een fiets- of wandeltocht door Nederland kom je verrassend veel verschillende landschappen tegen, elk met hun eigen bewoners. Deze keer duinen.
Nederland telt zo’n 250 kilometer aan duinen. Dat natuurverschijnsel ontstaat op voorwaarde dat er voldoende zand is, het waait en de ondergrond niet volledig vlak is. Die factoren zorgen ervoor dat zandkorrels weggeblazen worden door de wind en een eind verderop weer neerdwarrelen. Dat proces herhaalt zich eindeloos tot een duin ontstaat. Toeractief ging op zoek naar de fauna en flora in de mooiste duingebieden in Nederland.
3x duinen in Nederland
1. Nationaal Park Duinen van Texel
Tot de bekendste duinen in Nederland behoren die van Texel. Je vindt er een gevarieerd landschap met natte duinvalleien, droge duinen, bossen, heide en kwelders. Het bekendste stuk van het eiland is misschien wel het kreken- en kweldergebied de Slufter. Maar de grote zandplaat De Hors is ook zeker net zo mooi. In Nationaal Park Duinen van Texel vind je wel tachtig vogelsoorten, waaronder de lepelaar, velduil en dwergstern.
2. Amsterdamse Waterleidingduinen
Bij Zandvoort vind je de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit gebied is exclusief bestemd voor wandelaars. Onderweg spot je waarschijnlijk wel een damhert, een van de bewoners van de duinen. Het duin heeft een oppervlakte van maar liefst 3400 hectare en ligt tussen Zandvoort en Noordwijk. In het gebied wordt nog steeds twee derde van het drinkwater van Amsterdam voorgezuiverd. Dit zuiveren gebeurt al sinds 1853! Speciaal in dit gebied: de zeereep met de witte duinen met het stuivend zand. En zeldzaam zijn de grijze duinen met de bloemrijke graslanden, vochtige valleien en vele kleine poeltjes
3. Nationaal Park De Maasduinen
In Limburg bevindt zich Nationaal Park De Maasduinen. In het binnenland duinen? Dat kan. Duinen langs rivieren ontstaan bij hoog water wanneer zand wordt afgezet dat tot rivierduinen kan verwaaien. Lees meer over dit gebied en bekijk ook zeker onze wandelroute in dit gebied.
Dieren spotten in de duinen
Niet elk dier is blij met zand onder zijn poten. Maar de zandhagedis, de wisent en het damhert wel – om maar een paar soorten te noemen. De zandhagedis maakt gretig gebruik van het zand dat door de zon wordt opgewarmd. Bijvoorbeeld om eitjes in te begraven die zo vanzelf uitgebroed worden door de warmte van de zon. De wisent is van nature een bosdier, maar in de halfopen duinrand heeft hij het ook prima naar zijn zin. Ga je wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen? Dan is de kans groot dat je een damhert spot.
Flora en fauna in de duinen
De duindoorn groeit goed op kalkrijke en zanderige grond langs de kunst. De bessen van de plant zitten boordevol vitamine C. De grove den is een opmerkelijke verschijning in veel duingebieden. Deze boomsoort werd in het verleden massaal aangeplant voor houtwinning. De soort mag dan wel goed gedijen in de voedselarme zandgrond, natuurlijk is het fenomeen niet. Ook in de Kennemerduinen zijn er ooit mensenhanden aan het werk geweest: voor drinkwaterwinning. Zodra ze daarmee stopten, kon de parnassia weer groeien. De witte bloempjes staan er nu weer volop in bloei.
Meer weten over Nederlandse landschappen? Lees meer over kleigrond, landbouwgrond en sprengen.