Tijdens je wandelingen of fietstochten zie je regelmatig iets voorbijschieten in de verte of je spot een vogeltje hoog in de boom. Je denkt dat het een zeldzaam dier is, maar op deze manier kun je dat niet bepalen. De oplossing? Een verrekijker! Hartstikke leuk om bij je te dragen tijdens een fiets- of wandeltocht, maar net als bij heel veel dingen: er is zoveel keus. Toeractief geeft daarom wat tips voor de aanschaf van een verrekijker. Zodat je dadelijk door de bomen… dat ene vogeltje ziet!
Uitleg van een aantal cijfers
- Een verrekijker wordt op de eerste plaats omschreven aan de hand van een tweetal cijfers zoals 8×42 of 10×50. Dit eerste getal geeft de vergroting aan. Het voorbeeld 8×42 vergroot alles dus 8 keer. Het tweede getal toont de objectiefdiameter in millimeters. Hoe groter deze diameter, hoe meer licht de verrekijker binnenlaat. Hoe meer licht, hoe helderder het beeld. Hoe kleiner deze diameter, hoe kleiner de verrekijker en hoe minder hij weegt.
- Het schemergetal is een maatstaf voor de prestaties in het algemeen. Hierbij geldt: hoe hoger, hoe beter de prestaties, vooral bij slecht licht.
- Daarnaast tref je de diameter van de uittredepupil aan: de grootte van de lichtbundel die de kijker verlaat. Als deze groter is dan je eigen pupil, krijg je makkelijker een goed beeld. De uittredepupil is bepaald door de diameter van het objectief te delen door de vergrotingsfactor. Bij een verrekijker met 8×42 is de uittredepupil dus 42/8 = 5,25 mm.
- Brildragers moeten bij de aanschaf van je verrekijker kijken naar de eye-relief ofwel de oogafstand. Dit betreft de afstand van je oog tot het objectief. Kies als brildrager voor een verrekijkerkijker met een minimale oogafstand van 15 mm. Bij een kleinere afstand kun je met bril namelijk niet optimaal door het apparaatje kijken.
De vergroting van je verrekijker
Het probleem bij een verrekijker is vaak dat een hogere vergroting ook meer trillingen met zich meebrengt. Je hersenen kunnen de trilling in het beeld vaak minder goed verwerken bij een vergroting boven de 8 en dus ervaar je dan slecht beeld. Wil je de natuur dus echt dichtbij halen, dan dien je een heel vaste hand te hebben of een statief bij je te dragen. Niet heel ideaal tijdens een lange wandeltocht.
Een verrekijker voor vogelspotting
Voor het bekijken van vogels is het belangrijk dat je verrekijker compact en snel in gebruik is. Je hebt geen extreem grote vergrotingsfactor nodig, want als je de vogel met het blote oog niet ziet, zal je deze met een verrekijker ook niet spotten. Vergrotingsfactor 8 is voldoende: een 8×42 of 8×40 kijker is vaak ideaal voor vogelspotters. Houd wel rekening met de lichtomstandigheden. Ga je veel in het donker of in de schemer spotten, kies dan voor een hoger schemergetal.
De prijs van een verrekijker
Een goede verrekijker kan erg duur zijn, maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Echter, heel goedkoop is duurkoop in dit geval. Bekende en betrouwbare merken zijn onder andere Eden, Bynolyt, Vortex en Kowa.
Wist je dat we in Nederland zelfs flamingo’s hebben. Nee, niet die in de dierentuin, maar in het wild. Gebruik je verrekijker om ze te spotten. Waar deze roze gevleugelde vrienden te vinden zijn, lees je hier.