2023 Kent recordaantal ‘Buurtcampings’

Buurtcamping_vrouwen

Leuk nieuws voor campingliefhebbers en mensen die graag in verbinding komen met anderen. Er worden dit jaar 65 buurtcampings georganiseerd door heel Nederland. Dit initiatief, dat volledig door vrijwilligers wordt opgezet, ziet dit jaar haar tiende editie en is in één seizoen weer goed voor honderdduizenden ontmoetingen. Dit jaar is zelfs het grootste aantal ‘Buurtcampings’ georganiseerd tot nu toe: Maar liefst 65 campings verspreid door heel Nederland.

‘Verbinden is het toverwoord, op een Buurtcamping is er plek voor iedereen’, zo zegt Joep – vrijwilliger van de Buurtcamping. Deze zomer vindt er een recordaantal van 65 Buurtcampings plaats door het hele land. De Buurtcamping is een driedaagse pop-up camping in een (stad)park: voor en door buurtbewoners. Gedragen door vrijwilligers en betrokken bewoners van een buurt die de camping op touw zetten om zo sociale cohesie in de buurt te stimuleren. De Buurtcamping heeft in 2022 alleen al 800.000 ontmoetingen gerealiseerd en dat aantal gaat dit jaar overtroffen worden. Het grote doel? De sociale samenhang in buurten verbeteren door ontmoetingen tussen buren te stimuleren en mensen uit verschillende ‘bubbels’ met elkaar te verbinden.

 Het Buurtcamping seizoen is afgetrapt met campings in onder andere Apeldoorn, Utrecht, Leiden, Den Haag en meer. Aankomende weken staan er nog meer dan 25 campings op de planning. Kijk hier naar de locaties van de Buurtcampings en breng nog een bezoek aan een van de ‘ideale samenlevingen in het klein’.

 

Polarisering tegengaan door laagdrempelige ontmoetingen

Nederland polariseert en om dat tegen te gaan moeten we ons best doen ‘de ander’ te ontmoeten[1]. Dit gebeurt de hele dag op een Buurtcamping. ‘De kracht van een Buurtcamping is misschien dan ook wel de kneuterigheid en het laagdrempelige karakter van de ontmoetingen’, zegt campingbeheerder Sabrina Pits  van Amsterdam Rembrandtpark. ‘Met een wc-rol onder je arm naar het toilet, samen de afwas doen met de buurman en even tandpasta lenen van de buurvrouw. ‘Door samen de camping op te bouwen of mee te doen aan een van de activiteiten, leren buurtbewoners elkaar tijdens de Buurtcamping beter kennen’, vervolgt Pits.

Een derde van de kampeerplekken is gereserveerd voor minima. Zo wordt ervoor gezorgd dat iedereen een tentje kan opzetten op een Buurtcamping. En nog belangrijker: zo ontmoeten mensen met verschillende achtergronden elkaar op een inclusieve plek.

Maarten Hupkes, directeur van De Buurt over de groei van het aantal campings en het belang van een Buurtcamping: ‘Met de Buurtcamping verbinden we allerlei soorten mensen met elkaar. En dat is belangrijk, want we willen allemaal graag leven in een prettige buurt. Een buurt waarin je elkaar kent, waarin iedereen zich veilig voelt en waar we elkaar om hulp durven te vragen’. ‘Juist in deze tijd, vervolgt Hupkes, waarin we zo makkelijk langs elkaar heen leven. Hier leveren wij met de Buurtcamping een grote bijdrage aan’.

 

Het succes van de Buurtcamping

Sinds 2013 slaagt de organisatie erin een groep diverse mensen te laten kamperen in eigen park. Door de verrassende ontmoetingen bij het kampvuur voelen mensen zich meer thuis in hun buurt, leren ze nieuwe mensen kennen en ontstaan er nieuwe vriendschappen[2]. Uit onafhankelijk onderzoek van vorig jaar blijkt dat 78% van de mensen op de camping buurtgenoten ontmoet die ze normaal nooit zouden ontmoeten.

 

Succes dat niet mogelijk is zonder vrijwilligers. Op dit moment zijn ruim 1.300 vrijwilligers door heel het land bezig met de voorbereidingen om buurtbewoners de vakantie-ervaring van hun leven te geven. Van Groningen tot Maastricht: overal trekken mensen de parken in om met elkaar te kamperen. Joep (vrijwilliger Buurtcamping): ‘Mijn toverwoord is verbinden, mensen die elkaar nog nooit ontmoet hebben komen hier samen en binnen een dag ben je al familie van elkaar. ‘De maatschappij in het klein, maar zoals die eigenlijk hoort te zijn’.

 

Langskomen? Alle informatie vind je op deze website.

 

[1] Beugelsdijk, 2021: ‘De Verdeelde Nederlanden’
[2] Stichting De Buurcamping en Placemakers: ‘Impactonderzoek 2020-2021’
3.3/5 - (3 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *