Een kapot routepaaltje melden doe je hier

Wandelaars kunnen ook melding doen over NS-wandelroutes. Foto: Dafinchi / Shutterstock.com
Wandelaars kunnen ook melding doen over NS-wandelroutes. Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

Een kapot routepaaltje melden of een beschadigde markering doorgeven, kan nu via één centraal punt: meldpuntroutes.nl. Want het kan natuurlijk zijn dat er tijdens een fiets- of wandelroute iets kapot, mist of beschadigd is. Voorheen waren er twee meldpunten, een voor fietsroutes en een voor wandelroutes. Deze twee, Bordjeweg en Meldpuntwandelen, bundelen hun krachten én klachten en maakten het een stuk makkelijker om melding te doen.

Gaat wel eens iets stuk

Wij hebben het geluk dat we zo veel fiets- en wandelroutes hebben in Nederland. En met zó veel routes kom je wel eens een kapot routepaaltje, bordje of markering tegen. Of misschien is een pad wel geblokkeerd of staat er een foutje in een routebeschrijving. Fietsers kunnen meldingen doen over LF-bordjes, knooppuntbordjes en knooppuntpalen en wandelaars over LAW’s, Streekpaden, NS-wandeltochten en wandelnetwerken.

Routepaaltje wandelroute
Er kwamen afgelopen jaar zo’n 3000 meldingen binnen bij de twee meldpunten

Kapot routepaaltje is makkelijk te melden

Het is een stuk makkelijker gemaakt om melding te doen. In een paar stappen ben je al klaar, want melding maken is nu ook mogelijk vanaf je mobiel. Zo kun je een beschadiging, het ontbreken van iets of een blokkade direct doorgeven. Zodra jij iets meldt, wordt dit doorgestuurd naar de beheerders van de route. In veel gevallen is dit de regio of een onderhoudsinstantie. Zij gaan dan aan de slag en het streven is om binnen vier weken de melding af te handelen.

Veel meldingen

De twee voorgangers, BordjeWeg en MeldpunWandelen, loste vorig jaar gezamenlijk zo’n drieduizend meldingen op. Met één centraal meldpunt hopen ze het nog gemakkelijker te maken voor wandelaars en fietsers om –bijvoorbeeld- een kapot routepaaltje door te geven. Maar het blijft niet bij routepaaltjes en markeringen. In de toekomst hopen ze andere routes en paden aan te kunnen sluiten op het systeem, zoals vaarroutes.

Veranderingen melden via Toeractief

Het nieuwe meldpunt is anders dan onze eigen routecheck. Hier kun je nog altijd terecht om veranderingen of bijzonderheden door te geven over al onze eigen fiets- en wandelroutes.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

2 reacties

  1. Wim Schaafsma

    Beste wandelnetwerk,

    zondag 21 augustus wilden mijn vrouw en ik de paarse wandelroute van 7,3 km wandelen. Deze wandeling begint in het centrum van Tilligte en wordt gemarkeerd door paarse pijlen. Het afmaken van de wandeling werd ons echter onmogelijk gemaakt doordat de brandnetels langs de Enkterbeek wel 30 cm, 40 cm en op sommige plaatsen soms wel 50 cm hoog stonden. Er was geen doorkomen aan en wij moesten terug of wij wilden of niet want de route gaf aan dat het pad 1,7 km lang was. Ik zou graag van U willen horen wie ik hierop kan aanspreken. U, als provincie of de Gemeente Tilligte.
    Voor mijn vrouw was het plezier in wandelen volledig weg. Fietsen doet zij niet meer maar wandelen wel. Ons weekendplezier is er danig door verpest.

    Graspaden in een wandeling zijn heerlijk om te lopen mits zij wel onderhouden zijn. Hier heeft het hele jaar niets maar dan ook niets aan onderhoud plaatsgevonden en dat vind ik getuigen van minachting voor de wandelaar. En dan al helemaal door een instantie als Wandelnetwerk die het wandelen zo propageren. En dit is niet de eerste keer dat wij zo’n dergelijke ervaring hebben. Verleden jaar in De Lutte overkwam ons hetzelfde. Een onbegaanbare wandeling door onkruid. Graag hoor ik van U Van de Gemeente Tilligte verneem ik namelijk dat U als wandelnetwerk ook verantwoordelijk bent voor het onderhoud..

    Met vriendelijke groet,
    Wim Schaafsma
    Hoorn

    • Willem-Jan Schampers

      Hallo,

      Het beste kunt u dit melden bij de gemeente. En anders inderdaad bij de provincie. Toen onze freelancer de route liep, was uiteraard alles nog ‘in orde’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *