Flamingo’s in Nederland? Jazeker, je hoeft zelf niet te vliegen om deze vogels te spotten. Flamingo’s, vooral bekend om hun roze kleur en evenwichtskunsten op één poot, zijn ook in ons eigen landje te zien.
De laatste jaren is de kans niet onbestaande dat je van november tot eind maart het uitroept van verbazing omdat je een flamingo in het landschap ziet staan. Vanuit het Zwillbrocker Venn, een natuurgebied in Duitsland, trekt deze vogelsoort naar Nederland. Omdat flamingo’s hier niet broeden, reizen ze in april terug naar Duitsland, naar hun broedplaats. Steeds vaker keren ze na de broedtijd (na juli) terug naar ons land om hier wat rond te dwalen.
Welke flamingo’s in Nederland?
Al in de jaren zeventig werden de eerste flamingo’s in Nederland waargenomen. Met de relatief zachte winters in ons land zijn we voor deze vogels een uitstekende plaats om de winter door te brengen. De populatie bestaat uit verschillende soorten bij elkaar: kleine, grote, Chileense en Caribische flamingo’s. Hoe ze ooit in in Nederland (en Duitsland) zijn terechtgekomen, is niet precies te zeggen. Wat betreft de Chileense en Caribische flamingo is het goed mogelijk dat ze ontsnapt of vrijgelaten zijn. Van de anderen kunnen we aannemen dat ze vanuit Zuid-Europa zijn komen aanvliegen. De laatste jaren beginnen de verschillende soorten flamingo’s steeds meer op elkaar te lijken, omdat de jongen in de groep vaak kruisingen van kruisingen zijn.
Waar flamingo’s spotten?
In de broedtijd zitten de flamingo’s vooral in Duitsland, maar in de periode daarvoor en daarna heb je de meeste kans om ze te zien rondom de kust van het Friese IJsselmeer, het Lauwersmeer en de Zeeuwse wateren. Volgens de Vogelbescherming is vooral het Veluwemeer bij Elburg favoriet. In de winter verplaatsen de meesten zich dan naar het zoute water van het Grevelingenmeer. Om precies te zijn, tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland (de haven van Battenoord). Het is hier ten opzichte van het Duitse Zwillbrocker Venn niet minder koud en toch bevriest ieder jaar daar het ven. Daardoor verdwijnt het voedsel van de flamingo’s onder het ijs, iets wat niet gebeurt bij het Grevelingenmeer. De kans dat het meer dichtvriest, is immers erg klein. Zo blijft het voedsel van de flamingo’s op voorraad. Hun maaltijd bestaat voornamelijk uit kleine waterdiertjes, maar ook algen, zaden en waterplanten. Kijk niet raar op als een vogel geringd is, want dit gebeurt al jaren. Zo kunnen de flamingo’s door de jaren heen gevolgd worden, onder andere voor onderzoek.
Fietsroute langs flamingo’s in Grevelingenmeer
De lijst met bedreigde dier- en vogelsoorten wordt mettertijd alsmaar langer. Gelukkig behoort de flamingo niet tot die groep. Natuurgebieden worden steeds beter beschermd en dat zorgt er juist voor dat het aantal flamingo’s toeneemt. Het ziet er dus naar uit dat ze nog lange tijd naar Nederland gaan komen om te overwinteren. Toeractief stelde een mooie fietsroute voor je samen die je langs het Grevelingenmeer voert, dé plek om flamingo’s te spotten. Bekijk ‘m hier. Ook in Zeeland, op de fietsroute Groede, heb je kans om de roze vogels te spotten. Neem zeker je verrekijker mee! In dit artikel lees je hoe je de juiste verrekijker kiest.