Foodwalk: pluk je maaltijd bij elkaar

foodwalk

Het wordt steeds populairder: een foodwalk. Je wandelt langs groeiende en bloeiende eetbare planten, om vervolgens aan de hand van recepten en een simpele routebeschrijving een eigen maaltijd bij elkaar te plukken.

Wat is een foodwalk?

Een foodwalk is een wandel- of fietsroute die je langs diverse, wilde, eetbare producten brengt. Onderweg vind je vaak leuke adresjes waar je kunt genieten van een hapjes en streekproducten. Tijdens het wandelen of fietsen kun je wildplukken. Je leert planten herkennen, ontdekt wat je wel en niet kunt eten en krijgt een recept mee om met de zelfgeplukte ingrediënten een gerecht te maken. Van bramenjam tot frisse salades en kastanjetaarten! Wij verzamelden 3 mooie én lekkere foodwalks voor jou.

foodwalk

  • Waddengoud

Op Hemelvaartsdag zou de Waddengoud Foodwalk tussen Den Andel en Warffum worden georganiseerd, maar door het coronavirus ging het evenement helaas niet door. De organisatie komt wel met een alternatief: een audiotour die je zelf kunt lopen aan de hand van de Izi Travel App. De route is ontworpen door Cultuurerf Andledon, Waddengoud en kruidenatelier Gaia Kruiden uit Froombosch. Tijdens de wandeling ontdek je verschillende soorten eetbare planten die in het landschap te vinden zijn. Ook word de historie van aardappelen en graan in het gebied belicht. Dichter Erik Gritter neemt je met zijn stem mee door de route. Onderweg leest hij twee gedichten voor: de Aardappel en Graanland. Kijk hier voor meer informatie.

  • Groesbeek

Zo’n tachtig meter boven de zeespiegel ligt het Groesbeekse Bos. De verscheidenheid in grondsoorten in deze omgeving biedt een grote variatie aan planten en bomen. In het heidegebied Mulderskop bloeit rode dopheide en leven de bijzondere zadelsprinkhaan, gladde slang en zandhagedis. In de maanden juli en augustus vind je in het hele gebied bosbessen. Heerlijk om een taart mee te bakken! Kijk hier voor meer informatie.

  • Giessen

Deze wandeling van bijna vijf kilometer voert langs het Almbos, genoemd naar het riviertje de Oude Alm dat door het bos stroomt. Om de vijver staan een aantal oude middelstamfruitbomen en struiken. Aan de fruitbomen prijken in de zomer appels, aan de struiken vlier, hazelaar en zoete kers. Iets verderop ligt Fort Giessen, een fraai gezicht. De bermen rondom de fortgracht zijn rijk aan kruiden, zoals zevenblad, speenkruid, madeliefjes en brandnetel. Kijk hier voor meer informatie.

Pluk met respect

Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

 

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *