Het seizoen van de lichtfestivals

De Berliner Dom tijdens het lichtfestival in de stad
De Berliner Dom tijdens het lichtfestival in de stad. Foto: Shutterstock

De dagen worden donkerder. Dat betekent: tijd voor lichtjes. Diverse Europese steden maken zich op voor grootse lichtfestivals deze herfst en winter. Van Den Helder en Den Bosch tot Brussel en Berlijn.

De duisternis wordt voor het eerst doorbroken met het Essen Light Festival 2024 van 2 tot en met 13 oktober. Een magische avondwandeling door de Duitse stad leidt stedentrippers langs betoverende lichtshows en spectaculaire lichtinstallaties. In de afgelopen negen jaar is het lichtfestival uitgegroeid tot het op één na grootste lichtkunstfestival in Duitsland.

Berlijn verlicht

Voor het grootste, Duitse lichtfestival moet je naar Berlijn. Daar vindt van 4 tot en met 13 oktober 2024 de twintigste editie van het indrukwekkende Festival of Lights plaats. Iconische gebouwen uit de Duitse hoofdstad, waaronder de Brandenburger Tor, de Berliner Dom en de Fernsehturm, worden magnifiek verlicht.

Duizenden lichtjes

Dichter bij huis kun je onder andere in Nijmegen, Utrecht en Den Bosch terecht voor een fenomenaal lichtspektakel. Ook in Den Helder vertonen (inter)nationale lichtkunstenaars hun werken op en rond het water tijdens Helder Licht (25 okt-3 nov 2024). Tip: combineer het lichtfestival met deze fietsroute. Of maak een stadswandeling door Delft, waar op 10 december met de Lichtjesavond het startsein wordt gegeven van Delft Verlicht. In de hele Prinsenstad schijnen dan duizenden lichtjes en er is een gezellige Lichtjesmarkt.

Het lichtfestival in ZOO Antwerpen is een van de mooiste lichtfestivals in Vlaanderen
ZOO Antwerpen baadt in Oosterse sferen tijdens China Lights. Foto: Shutterstock

Lichtfestivals in de zoo

Een dagje dierentuin combineren met een lichtfestival? Ga dan op Light Safari in de Beekse Bergen (28 nov 2024 t/m 9 mrt 2025). Of breng een bezoek aan ZOO Planckendael, dat dit najaar een extra diersoort herbergt: draken. Van 25 oktober 2024 tot en met 5 januari 2025 verlichten Dragons of the North het dierenpark. ZOO Antwerpen wordt naar jaarlijkse gewoonte omgetoverd tot een Aziatisch lichtgevend landschap voor het China Light Festival (1 dec 2024 t/m 5 jan 2025).

Ontdek deze en nog veel meer lichtfestivals in binnen- en buitenland op lichtfestivals.nl.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *