Wie beweert dat Nederland volledig plat is, heeft het niet bij het rechte eind. Oké, er zijn geen bergen, maar je kuiten en bovenbenen kunnen aardig verzuren door het beklimmen van deze Hollandse hoogtes. Fietsen of wandelen: deze drie heuvels in Nederland zijn de moeite waard.
Oorsprong van de Nederlandse heuvels
Om te erachter te komen hoe de Nederlandse ‘bergen’ zijn ontstaan, moeten we zo’n 100.000 tot 150.000 jaar terug in de tijd. De meeste heuvels in Nederland zijn namelijk gevormd tijdens de laatste twee ijstijden. Gletsjerijs bedekte ons land tot aan de Rijn toe. Gevolgen: gletsjertongen oefenden zulke stevige krachten uit op de bodem dat er stuwwallen ontstonden: de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe, de Hondsrug, de Sallandse Heuvelrug en de Twentse heuvels. Daarnaast boog de Rijn na enige tijd af naar het westen ten gevolge van de gletsjers. Zo sleet de rivier de randen van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug nog eens extra af, wat de hoogteverschillen versterkte. In de laatste ijstijd (een kleine 20.000 tot 10.000 jaar geleden) kwam het ijs niet zo ver, maar de droogte en de harde wind zorgden ervoor dat het zand over de kale vlaktes werd gejaagd. Zwaardere korrels vielen het eerste neer. Vormde zich eenmaal een hobbeltje, dan bleef ook het dunnere zand steken en groeide de hoop steeds meer aan.
Het Limburgs Heuvellandschap: bekendste ‘bergen’ in Nederland
Als je aan Limburg denkt, denk je aan heuvels. Maar eigenlijk is Zuid-Limburg een plateau, waar beken en rivieren sleuven in hebben gemaakt. Het hoort officieel bij het Ardennermasief, dat zich liefst driehonderd miljoen jaar geleden al vormde. De Vaalserberg is met zijn 321 meter de hoogste heuvel, maar is niet zo lastig te befietsen door de geringe helling. Wil je tot het uiterste gaan? Beklim de steilste: de Keutenberg (maximaal 22% helling). Op zoek naar een gave route in deze omgeving? Check dan snel ons artikel met de fietsroute Holset en ontdek de omgeving van Zuid-Limburg per fiets.
Gps-fietsroute Holset
Hunebedden en grafheuvels op de Hondsrug
De Hondsrug maakt deel uit van een groter geheel zandruggen en stroomdalen in Drenthe en Groningen. De Hondsrug zelf is uitgeroepen tot een Unesco Global Geopark. Deze heuvelrug vertelt niet alleen het verhaal van de ijstijden aan de hand van ruggen en dalen, maar toont ook veel sporen van de vroegere bewoners. Neem de hunebedbouwers bijvoorbeeld. Of de grafheuvels die je er kunt spotten. Een aanrader voor alle geschiedenisfans die ook houden van fietsen en wandelen. Kijk op de website van Geopark De Hondsrug voor een mooie wandel- of fietsroute.
Fietsen en wandelen op de Utrechtse Heuvelrug
Van de licht glooiende fietspaden over de Soesterduinen tot de beklimming van de Amerongse berg (69 meter) of de Grebbeberg (52 meter): op de Utrechtse Heuvelrug kun je zelf kiezen hoe zwaar je het maakt. Al is het natuurlijk nooit zo uitdagend als de Mont Ventoux. Fijn is dat je bijna overal door het bos fietst. Tenzij je bij de Soesterduinen dwars door de zandverstuiving wil ploegen. Fietsen of wandelen door de Utrechtse Heuvelrug met een van onze routes? Check dan het artikel over de fietsroute Maarn of de wandelroute Doorn.
1 reactie
De Sallandse Heuvelrug is ook erg mooi.