Hortus botanicus Leiden opent klimaatbestendig tuindeel

Cistus creticus in Hortus botanicus Leiden
Cistus creticus. Foto: Germaine Cornet

Hortus botanicus Leiden heeft zijn wens om een toekomstbestendige, waterzuinige tuin aan te leggen, werkelijkheid laten worden. Op 23 mei 2024 gaat de Mediterrane tuin open voor het publiek. Met dit klimaatbestendige tuindeel wil de hortus bezoekers inspireren om zelf ook te kiezen voor waterzuinige beplanting.

Klimaatbestendig, da’s het sleutelwoord in de Mediterrane tuin van de Hortus botanicus in Leiden. Naast de Oude Sterrewacht, zuidelijk georiënteerd en op een helling ligt het nieuwe tuindeel dat gewijd is aan het Middellandse Zeegebied. In die streek zijn natte winters en droge zomers heel gewoon. Klinkt bekend? Niet gek, want ook in ons land komt dat klimaat steeds vaker voor.

Waterzuinig

Planten uit de Mediterranée kunnen goed om met zulke omstandigheden. De hortus hoopt dan ook om het nieuwe tuindeel op termijn geen water te hoeven geven. In de Mediterrane tuin staan onder andere olijfbomen, cipressen, vijgen en heerlijk geurende kruiden zoals lavendel en rozemarijn. Daarnaast herbergt de zuiders getinte tuin een collectie zonneroosjes voor wetenschappelijk onderzoek. Verwacht wordt dat deze plantensoort goed is voor de biodiversiteit in de tuin.

Zonneroosjesfamilie

Hoofd horticultuur Rogier van Vugt: “Cistus is een opmerkelijk geslacht van planten in de zonneroosjesfamilie. Je hoeft ze geen water te geven en nog produceren ze in de droge mediterrane zomers elke dag nieuwe bloemen, die maar één dag bloeien en daarna hun blaadjes als confetti laten vallen. Elke dag verse bloemen, dat is een goudmijn voor bijen en andere insecten.”

Cistus creticus, een van de planten uit de zonneroosjesfamilie, lokt met dagelijks verse bloemen bijen naar zich toe. Foto: Hortus botanicus Leiden

Archeologische vondst

Niet alleen de beplanting van de Mediterrane tuin in de Hortus botanicus Leiden roept een zuiderse sfeer op, maar ook de terrasvormige opzet en de stapelmuurtjes langs een halfverhard slingerpad. Tijdens de aanleg van het ontwerp van Copijn Landschapsarchitecten stuitte de hortus op middeleeuwse resten van de Leidse stadsmuur en van een waltoren. De restanten, te zien tijdens een wandeling door de botanische tuin, zijn archeologisch onderzocht en gerestaureerd.

Hortus-geurjaar

Op 23 mei opent de Mediterrane tuin voor het eerst voor publiek. Midden in het Hortus-geurjaar. De Hortus botanicus Leiden organiseert dit jaar bijzondere activiteiten, waaronder een geurende Midzomernacht en een geurspeurtocht voor kinderen. De proeverijwandeling over Romeinse kruiden is een ideale manier om de nieuwe Mediterrane tuin te ontdekken. Ga naar hortusleiden.nl/agenda voor een overzicht van alle activiteiten.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *