Daar waar de Maas Limburg binnenkomt, verandert de internationale fietsroute EuroVelo 19 in de Limburgse Maasroute. Tijdens de route in Limburg kom je langs monumentale steden, indrukwekkende natuur en sinds kort tien kolossale kunstwerken speciaal ontworpen voor de Limburgse Maasroute.
De internationale Maasroute werd in 2019 geopend. Vanuit de bron van de Maas in het Franse Langres tot aan de monding in Hoek van Holland loopt de EuroVelo 19, de internationale Maasfietsroute. Een route van 1050 kilometer aan vlak en onbezorgd fietsplezier langs de Maas. De route start dus in Langres en voert je door Champagne, de Ardennen en gaat via Luik Limburg binnen.
Limburgse Maasroute
De 160 kilometer lange Limburgse Maasroute is bewegwijzerd met speciale Landelijke Maasroute-bordjes. De route gaat in Limburg van Maastricht dwars door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei, langs de Maasplassen tot aan Nationaal Park de Maasduinen. Bij Bergen fiets je Limburg uit om door de fietsen naar Hoek van Holland en Rotterdam.
Fietskaart
Wil je de Limburgse Maasroute fietsen? Speciaal voor deze route is een fietskaart uitgebracht. Voor € 2 kan je de kaart kopen bij de Limburgse VVV’s of online via www.limburgwinkel.nl. Behalve de Limburgse Maasroute en informatie over de kunstwerken bevat de kaart ook nog vijf lokale fietsroutes via het knooppuntensysteem. Extra veel fietsplezier dus!
Tien kolossale kunstwerken
Eventjes van het zadel af en genieten van de mooie omgeving. Dat was het idee van de Limburgse kunstenaar Patrick Kusters. Hij plaatste tien enorme kunstwerken langs de Limburgse Maasroute. Bij het maken van deze kunstwerken gebruikte hij duurzame, robuuste materialen, zoals hout en staal. Elk kunstwerk verwijst naar een bijzonder verhaal uit de gemeente waar het zich bevindt. Toeractief zet kort de verschillende kunstwerken op een rij. Maar om ze allemaal te bekijken, zul je echt op pad moeten gaan.
- In Venray neem je met gemak een extra grote pauze, want deze klapstoelen zijn groot, groter, grootst!
- Gennep heeft genoeg plek om uit te rusten voor iedereen en het mooie is: waar je ook gaat zitten, iedereen heeft een mooi uitzicht.
- Een spiritueel moment van rust vind je bij Steyl. Dit kloosterdorp aan de Maas heeft een indrukwekkende religieuze geschiedenis en staat bekend om glas-in-lood.
- In de gemeente Peel en Maas staan wel zeven kastelen. Neem een royale pauze op de Koninklijke zetel en voel je even de koning te rijk.
- In het hart van de Maasvallei ligt Stein. In dit rustgevende kunstwerk zit dan ook een hart verwerkt. Raak jij verliefd op het uitzicht?
- Neem plaats op het drakenzwaard, want je bent in Beesel. Bij inwoners van dit ‘drakendorp’ stroomt drakenbloed door hun aderen.
- In de gemeente Maasgouw krijgt de Maas alle ruimte en maakt ze flink wat bochten. Daarom neem je hier plaats op een enorm roer.
- Als je als Maasfietser door een echte fietsgemeente heen fietst, zoals Horst aan de Maas, dan is een supergroot zadel wel toepasselijk.
- Bij Echt-Susteren fiets je door het smalste stukje Nederland. Een pauze neem je dan ook op een hele smalle, maar gelukkig wel grote stoel.
- In Sittard-Geleen staat het kunstwerk op een verbindingspunt. De twee stoelen zijn daarom met elkaar verbonden. Geniet van elkaars gezelschap en van het mooie uitzicht.
Meer fietsen in Limburg? Fiets eens een van onze fietsroutes in deze langgerekte provincie.