Wandelen in het donker betekent vertrouwen op je gehoor en reuk. Laat je meevoeren door de mysterieuze geluiden en geuren van de nacht, waarbij je elke stap zorgvuldig zet om boomstronken en wortels te vermijden. Luister naar het gesnuif van nachtdieren die uit hun schuilplaats komen, waardoor de nachtwandeling een spannend en onvergetelijk avontuur wordt.
Stap in een wereld van mysterie en stilte terwijl de zon ondergaat en Nederland zich hult in duisternis. Nachtwandelingen bieden een unieke kans om de schoonheid van het landschap op een geheel nieuwe manier te ervaren. Laat je leiden door de zachte gloed van de maan en ontdek de betoverende paden die zich onthullen wanneer de sterren aan de hemel fonkelen.
Georganiseerde nachtwandelingen
In verschillende (natuur)gebieden worden jaarlijks nachtwandelingen georganiseerd, denk aan Nationaal Park het Dwingelderveld en de Veluwe, nachtwandelingen op Terschelling of op het strand. Tijdens zo’n wandeling ga je op pad met een gids die precies weet waar de interessante plekjes zijn. Deze gids kan je van alles vertellen over de geluiden die je hoort en wellicht geruststellen als je bang wordt. Staatsbosbeheer organiseert regelmatig van deze avond- of nachtwandelingen. Kijk op de website van Staatsbosbeheer voor meer informatie. Een aantal redacteuren van Toeractief ging ook al eens met een gids ’s nachts op pad in het Utrechts landschap. Spannend, dat was het zeker, maar ook indrukwekkend en interessant. Een grote groep Konikpaarden kruisten hun pad. Een bosuil riep in de verte en de sterrenhemel straalde. Eenmaal terug in de bewoonde wereld was het licht ineens fel en onverbiddelijk. Dat klinkt toch als een heel mooi avontuur?
Zelf op avontuur: wandeltocht in de nacht
Natuurlijk kun je ook zelf wandelen in de nacht. Dat is niet zo ingewikkeld: zet de wekker, sta op en trek je wandelschoenen aan. Of vertrek laat in de avond. Sommigen doen dit al met enige regelmaat. Op die manier ontwijken ze drukte of vermijden ze in de zomer te warme dagen. ’s Nachts is het muisstil en kom je misschien meer tot rust. Neem een zaklamp mee om te kijken waar je loopt of gebruik een hoofdlamp. Belangrijk is ook om ervoor te zorgen dat je goed opvalt tijdens het wandelen in het donker. Lees hiervoor onze tips over veilig wandelen. Let wel: sommige natuurgebieden zijn ’s nachts niet toegankelijk.
Redenen voor een nachtwandeling
• Tijdens een nachtwandeling vind je een serene rust. Er is vrijwel niemand wakker, dus er is zeker niemand op de wandelpaden of op straat. Plus: je hoeft niet bang te zijn dat je omver wordt gereden door een mountainbiker of aan de kant moet voor een ruiter te paard.
• Bij een wandeling in de nacht ben je je veel meer bewust van omgevingsgeluiden en geuren. Je hoort heel andere geluiden dan overdag. Ritselende bladeren, vleermuizen en wegspringende konijnen. Dat is nog eens wat anders dan scheurende auto’s en telefonerende voorbijgangers.
• En juist door die geluiden zal je opmerkingen dat een wandeling die je overdag al vaker hebt gemaakt, gedurende de nacht opeens geheel anders is. Tevens zal je misschien ook ineens allerlei andere dingen ruiken.
• Altijd al eens willen weten hoe het is om een night vision te hebben? Hoe langer je in het donker loopt, hoe beter je zicht wordt.
Wandelen in het Donker: veelgestelde vragen
- Waar kun je wandelen in het donker?
Nederland biedt talloze mogelijkheden voor nachtelijke wandelingen, waaronder Nationaal Park Dwingelderveld, de Veluwe, Terschelling en stranden. - Is een avondwandeling gezond?
Ja, avondwandelingen bieden niet alleen fysieke voordelen, maar ook mentale ontspanning. Het is een gezonde manier om te genieten van beweging en de natuur. - Waarom mag je niet na zonsondergang in het bos?
Sommige natuurgebieden sluiten na zonsondergang om verstoring van nachtdieren te voorkomen en de natuurlijke rust te behouden. Check dus voordat je op pad gaat wat een geschikte route is.
Nacht van de nacht
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Dat licht verstoort natuurlijk gedrag van zowel dieren als de mens. Om aandacht te vragen voor de lichtvervuiling en het belang van duisternis kent Nederland sinds een aantal jaren de ‘Nacht van de nacht’. In die nacht zijn er tal van ‘duistere’ activiteiten. Zo kun je sterrenkijken bij een sterrenwacht, picknicken in het donker en wandelen op tal van plaatsen. Daarnaast worden overheidsinstellingen, particulieren en bedrijven opgeroepen om onnodige verlichting te doven. Meer informatie vind je op www.nachtvandenacht.nl