WAD toont de adembenemende schoonheid van de Nederlandse Wadden. Natuurfilm Wad beleeft maandag 1 oktober zijn première in een levensecht waddenlandschap op het terrein van WTC Leeuwarden. Drie dagen later, op Werelddierendag, is de landelijke release van deze ode aan de Waddenzee.
Bijna zevenhonderdduizend mensen bezochten in 2013 De Nieuwe Wildernis, een spectaculaire natuurfilm over de Oostvaardersplassen. Regisseur Ruben Smit liep destijds al met plannen rond om een film over de Wadden te gaan maken. Hij en zijn crew gebruikten de nieuwste filmtechnieken (drones, microfotografie en onderwatercamera’s) om de bijzondere natuur vanuit elk perspectief te vangen, zowel boven als onder het wateroppervlak. Ook in natuurfilm WAD zien we de natuur in alle seizoenen en onder alle weersomstandigheden. Alle beelden zijn geschoten in 4K-resolutie, dus uiterst gedetailleerd en haarscherp.
Dieren op de Wadden
“Veel mensen weten niet wat ze zien als ze naar de film gaan kijken. Ze zullen zich serieus afvragen of dit echt Nederland is”, zegt Ruben Smit. “De beelden van de vele honderden grijze zeehonden bij elkaar doen denken aan Antarctica. En wat te denken van het noorderlicht dat we bij Terschelling hebben gefilmd?” De regisseur benadrukt dat de film zeker geen aaneenschakeling van mooie plaatjes is, maar een duidelijk verhaal waarin alles met alles heeft te maken: van de kleine kiezelwieren onderaan de voedselketen tot en met de slechtvalk en de grijze zeehond als iconen van het wad. Die holistische benadering krijgt vorm in een cinematografisch huzarenstukje met een zintuiglijke belevenis.
TV-serie WAD
Kijkers kunnen zich verbazen over de oneindigheid van de donkere sterrenhemel, onder water duiken met de zeehonden en de barre tocht van pasgeboren bergeendkuikens door de duinen naar het voedselrijke wad volgen. De geluidsband sleept je mee onder het ijs, in het zand en op het wad. De crew schoot in de afgelopen vijf jaren tijdens meer dan driehonderd draaidagen ruim vijfhonderd uur filmmateriaal. In 2019 verschijnt daarom een vierdelige tv-serie met verhalen die niet in de film pasten. Bovendien zal het materiaal worden gebruikt voor lesprogramma’s voor basisscholen en het voortgezet onderwijs.