‘Nederlanders verwaarlozen onderhoud van hun fiets’

Fietsen

In aanloop naar World Bicycle Day maakte de Finse startup en mobiele fietsenmaker Yeply onlangs de balans op; hoe goed kijken Nederlanders naar hun fiets om? Uit cijfers blijkt dat Nederlanders het onderhoud van hun fiets verwaarlozen, waardoor ze vaker onderdelen moeten vervangen dan in andere Europese landen.Fietsen is een duurzaam, relatief goedkoop en gezond vervoersmiddel. Dat is met de continu stijgende brandstofprijzen een groot voordeel. Ook helpt fietsen om aan dat aanbevolen uurtje beweging per dag te komen, zonder dat het als ‘verplicht’ sporten voelt. Er zitten veel voordelen aan fietsen, maar toch is er sinds 2018 een dalende trend zichtbaar als het gaat om de fiets als vervoersmiddel. Volgens de Finse startup zit dat onder meer in de manier waarop Nederlanders met hun fiets omgaan.

“Vanuit de gedachte ‘zolang ie nog vooruit komt, fietsen we lekker door’, plegen ze vaak pas onderhoud aan hun fiets als iets stuk is. Als de fiets eenmaal kuren vertoont, komt deze vaak niet meer uit de schuur. Wanneer men preventief onderhoud zou plegen aan de fiets, verleng je de levensduur ervan en laten we de auto vaker staan”, aldus Rick van de Poll van Yeply.

De ANWB adviseert fietsers om hun fiets één keer per jaar bij een fietsenmaker te brengen om deze preventief te laten onderhouden. Zeker met de bijna anderhalf miljoen e-bikes in ons land is dat aan te raden, want de elektrotechniek in de fiets is gevoelig voor schade en kan dus snel kapot gaan.

Preventief onderhoud scheelt geldUit cijfers van Yeply blijkt dat Nederlanders het onderhoud van hun fiets verwaarlozen, waardoor ze vaker onderdelen moeten vervangen dan in andere Europese landen. Een monteur van de mobiele fietsenmaker zegt: “Onderdelen die in Nederland vaker vervangen moeten worden dan in bijvoorbeeld Duitsland en Finland zijn de binnen- en buitenband, kabels en de ketting. Dat is niet nodig als je vaker preventief onderhoud laat plegen aan je fiets, waardoor je onder de streep goedkoper uit bent. Bovendien is het vervelend om te fietsen met een oude binnenband, want daardoor verliest die makkelijk spanning en moet je harder trappen om vooruit te komen.”

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *