Nieuwe fietsroutes in de Brabantse Peel

fietsroute door de Peel in Noord-Brabant
Foto: Willeke Machiels, Visit Brabant

De Brabantse Peel heeft er twee nieuwe fietsroutes bij. Of noem ze gerust belevingsroutes. Want tijdens het fietsen ontdek je het verhaal achter een sage, archeologische ontdekkingen uit de twintigste eeuw en de rol die textiel in deze regio speelt.

De twee nieuwe fietsroutes voeren je door Nationaal Park De Groote Peel, op de grens van de provincies Limburg en Noord-Brabant. Elke route vertelt een verhaal over de geschiedenis van het veengebied en is te fietsen door de knooppunten te volgen.

de Gouden Peelhelm
Vorige eeuw werd een gouden helm gevonden in de Peel. Zou de legende dan toch waar zijn? Foto: Willeke Machiels, Visit Brabant

Het mysterie van de gouden peelhelm

Op de fietsroute ‘Het mysterie van de gouden peelhelm’ fiets je 56 kilometer door de zuidelijke Peelgemeentes, zoals Someren, Asten en Helenaveen. Maar passeer je ook de Schatheuvel, het decor van de sage rond een Romeinse roofridder die met al zijn geroofde schatten verdwenen zou zijn. Eeuwenlang werd verteld dat zijn schatten in de Peel te vinden zijn. En inderdaad, in de vorige eeuw werden een gouden helm en sierschijf gevonden.

textielroute in de Peel, Noord-Brabant
Op de textielroute fiets je langs meerdere textielbedrijven in de streek. Foto: Björn Snelders, Visit Brabant

Textielroute Land van de Peel

Dat textiel nog steeds een belangrijke rol vervult, ontdek je op de fietsroute ‘Textielroute Land van de Peel’. Je rijdt langs textielfabrikanten, door dorpen en bossen. Onderweg kom je onder meer langs Het Industrieel Atrium, een kenniscentrum voor het industrieel erfgoed van Helmond en de geschiedenis van textiel, metaal, energie en druk. Een historisch start- en eindpunt van de fietsroute van 46 kilometer kunnen Kasteel Helmond of Kloosterkasteel Gemert zijn.

Meer themaroutes fietsen in Noord-Brabant? Misschien is de fietsroute ‘Smokkelroute Luyksgestel’ ook wel iets voor jou!

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *