Op excursie naar de Marker Wadden in het Markermeer

Marker Wadden
Foto Shutterstock

Ga je graag op excursie in de natuur? Of houd je van vogels spotten? Midden in Nederland, in het Markermeer, wordt sinds 2016 hard gebouwd aan verschillende eilanden: de Marker Wadden. Een gebied waar natuurkan groeien en vogels naar hartenlust mogen rond paraderen. De eilanden, gemaakt van zand, slib en klei uit het Markermeer, worden in fasen gevormd. Op dit moment is het gebied nog volop in ontwikkeling. De bedoeling is dat de Marker Wadden een paradijs gaan vormen voor natuur en bijvoorbeeld diverse vogelsoorten in Nederland. In de ontwikkelingsfase scharrelen al verschillende vogels rond. Het uiteindelijke doel is herstel en groei van het natuurlijke evenwicht, zowel onder water als op het gecreëerde land.

Ambitie

De natuur in het Markermeer heeft afgelopen de afgelopen jaren flink te lijden gehad onder bouw van zaken als dijken en dammen. Het aantal vissen, waterplanten en schelpdieren is teruggelopen, natuurlijke oevers zijn verdwenen en slib bedekt de bodem van het meer. Tijd om het tij te keren. Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en expert op gebied van baggeren Boskalis slaan daarvoor met dit project de handen ineen. Uiteindelijk wordt het natuurlandschap op de Marker Wadden – zowel boven als onder water – zo’n duizend hectare groot. Het streven is een grote archipel te creëren, met een oppervlakte van zelfs tienduizend hectare.

Eropuit

Graag een kijkje nemen bij de voortgang in het Markermeer? Dat kan. Sinds september 2018 is het zogenaamde haveneiland op de Marker Wadden toegankelijk voor natuurliefhebbers. Er wordt gewerkt aan een reguliere veerdienst, maar deze is er nog niet. Een bezoekje brengen kan daarom vooralsnog met je eigen boot of via een van de organisaties die tochtjes naar het eiland organiseren. Zo kun je bijvoorbeeld op expeditie per authentiek zeilschip of op vogelexcursie met een gids. Meer informatie over het bereiken van het haveneiland, maar ook over de Marker Wadden in het algemeen, vind je op op de website van Natuurmonumenten.  

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *