Binnenkijken achter gesloten deuren

Het Raadhuis van Dudok, Open Monumentendag Nederland
Raadhuis van Dudok in Hilversum. Foto: Pieter Roovers via Shutterstock

Deuren die veelal gesloten blijven, staan wagenwijd open tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024. Maar liefst zesduizend monumenten worden tijdens deze 38ste editie gratis opengesteld voor het publiek. Daarnaast worden er tentoonstellingen, rondleidingen, fiets- en wandelroutes en muziekvoorstellingen georganiseerd. Een greep uit het aanbod.

Open Monumentendag 2024 gaat op vrijdagavond 13 september van start in Hilversum, bij het Raadhuis van Dudok dat samen met acht andere monument onderdeel is van een lichtkunstroute. Daarbij lopen bezoekers langs bijzondere lichtprojecties en optredens. Wie met de trein naar Hilversum reist, houdt misschien wel halt in een van de vele (rijks)monumentale treinstations van ons land. Op Station Den Haag HS kun je bijvoorbeeld de Koninklijke Wachtkamer bezoeken. Een unieke kans.

De Poentunnel

De zware kluisdeuren van de Poentunnel onder de Amsterdamse Keizersgracht gaan voor één keer terug open. Neem een kijkje in de kelder van het voormalige bankgebouw De Bazel, waar de bepantserde kluisdeuren een idee geven van de dikte van de gewapend betonnen muren. De voetgangerstunnel naar het gebouw Duintjer aan de overzijde werd in 2007 afgesloten. Voor Open Monumentendag zullen er uitzonderlijk weer mensen door de tunnel wandelen. Met of zonder poen…

Open Monumentendag, Waterloopbos
Erfgoed en natuur vloeien in elkaar over in het Waterloopbos. Foto: Shutterstock

Van de gebaande paden af

Erfgoed en natuur combineren? Het kan in het Waterloopbos. Ooit was dit een ongezien laboratorium in de openlucht waar deltawerken bedacht en havens getest werden. Nu is het rijksmonument eigendom van Natuurmonumenten, dat tijdens Open Monumentendag gratis excursies organiseert. Een gids neemt je mee op sleeptouw naar modelplaatsen, waaronder verscholen plekken in het bos waar je normaal niet kunt komen. Meer info en reserveren: openmonumentendag.nl/monument/waterloopbos.

Een komen en gaan van mensen

Behalve kastelen (Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinter, Noord-Brabant), historische panden (De Drie Haringen in Deventer, Overijssel) en molens (Widde Meuln in Ten Boer, Groningen) is ook de bouwplaats van FENIX in Rotterdam te bezichtigen. Je ziet er hoe de historische havenloods uit 1923 wordt getransformeerd tot een museum dat via kunst de verhalen over migratie vertelt. Op en rond deze plek is het sinds het eind van de negentiende eeuw een komen en gaan van mensen die over zee naar verschillende delen over de wereld reizen.

Fotowedstrijd

Voor wie al die bijzondere monumenten graag op beeld vastlegt, is er een leuke uitdaging: de OMDfotowedstrijd! Schiet iconische foto’s van monumenten en maak kans op mooie prijzen. Meer weten over de fotowedstrijd van Open Monumentendag? Kijk op openmonumentendag.nl/omdfotowedstrijd. Tip: download de OMDapp voor je op pad gaat voor een handig overzicht van alle monumenten en activiteiten.

Over Open Monumentendag

De VriendenLoterij Open Monumentendag vindt steeds in het tweede weekend van september plaats en trekt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers. Stichting Nederland Monumentenland werkt daarvoor samen met meer dan driehonderd lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land. Door monumenten open te stellen voor het grote publiek, wil Stichting Nederland Monumentenland de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg vergroten.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *