Dat wandelen in onze eigen buurt zo leuk kon zijn, hadden we voor de coronacrisis niet kunnen bedenken. Wie lekker ‘achteraf’ woont, op een boerderijtje of aan de rand van een bos, prijst zich dagelijks gelukkig met veel groen en frisse lucht. Maar wat als je in de stad woont? Dan ga je naar het park. Voor Toeractief vertelt Lucy Deutekom, auteur van wandelgids Ode aan Oost, over de Parkenroute Amsterdam-Oost: een wandeling van 10 kilometer.
In Amsterdam-Oost bieden de Grote Drie – het Oosterpark, Frankendael en Flevopark – een optimale beleving van stadsnatuur. De ijsvogel, lepelaar en bonte specht zijn daar het levende bewijs van. Ga met Lucy mee op pad door Amsterdam. Haar Parkenroute verbindt de grootste groene plekken van Amsterdam-Oost en brengt je door en door de gezellige Indische Buurt, Dapperbuurt en de chique Watergraafsmeer. Natuur en cultuur komen van alle plekken in Amsterdam het meest samen in het Oosterpark. Het grenst aan het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis en het Tropenmuseum
Oosterpark
Landschapsarchitect Leonard Springer ontwierp het Oosterpark in de Engelse stijl. Hij kreeg hiervoor in 1891 de opdracht. De begraafplaats moest er zelfs voor verhuizen naar de huidige plek aan de Kruislaan. De Engelse parkstijl is te herkennen aan de sierlijke bochten en de grote vijver, en ook aan de spreeksteen vlakbij de noordelijke ingang achter het Tropenmuseum. Op deze Speakers’ Corner, ingericht na de dood van Theo van Gogh in 2004, kan eenieder zijn of haar mening laten horen. In 2002 werd in het Oosterpark het Nationaal Monument Slavernijverleden onthuld, hier vindt jaarlijks de herdenking plaats van de wettelijke afschaffing van de slavernij in 1863. Het indrukwekkende monument bestaat uit drie delen: het verleden (de slavernij), het heden (het doorbreken van de muur van weerstand) en de toekomst (de drang naar vrijheid en een betere toekomst).
De Watergraafsmeer en Park Frankendael
De Watergraafsmeer kent een bijzondere geschiedenis, want vóór de drooglegging van 1629 hebben Spaanse en Hollandse schepen hier elkaar bloedig bestreden. Om een betere verdediging van de stad en verkoop van nieuwe grond te verbeteren, besloot het stadsbestuur tot drooglegging. Zo ontstond een groen gebied waar rijke Amsterdammers lustoorden en buitenhuizen lieten bouwen. Huize Frankendael aan de Middenweg is de enige die daarvan is overgebleven, en doet het goed bij Amsterdammers als trouwlocatie met café-restaurant Merkelbach in het voormalige koetshuis. Park Frankendael heeft een sterke binding met buurtbewoners en vrijwilligers. Zij zijn onder andere de reden dat het park überhaupt nog bestaat! Dwaal over bruggetjes en bospaadjes, en loop langs het ooievaarsnest. Als ze niet op hun nest zitten, vliegen ze boven je of lopen parmantig door het gras. Het is toch een beetje hun park, tenslotte.
De Nieuwe Ooster
De meesten kennen De Nieuwe Ooster als Amsterdamse begraafplaats, maar op de 33 hectare (de grootte van zo’n 65 voetbalvelden) bevindt zich ook een Arboretum met 900 verschillende bomen en heesters, waaronder alleen al 36 verschillende soorten eiken en de exotische Perzische Slaapboom. Poëtische naam voor een boom, vindt u niet? Het gedenkpark biedt ruimte aan individuele kunstenaars om nabestaanden te inspireren met artistieke grafmonumenten.
Sportpark Middenmeer
De 55 verschillende boomsoorten van Sportpark Middenmeer en tuinpark Nieuwe Levenskracht maken dit tot een fijn wandelgebied. De bomen trekken een grote verscheidenheid aan vogels, waaronder de kleine karekiet, specht en boomklever. In de acacia’s hangen nestkastjes voor pimpelmezen en torenvalken. Op het terrein van het oude Ajax Stadion is woonwijk Park de Meer gebouwd. In 1996 verhuisde de club naar de Amsterdam ArenA en de jeugdelftallen van Ajax gingen naar Sportpark De Toekomst in Ouder-Amstel. Op Sportpark Middenmeer kan men bijna elke denkbare sport beoefenen, van voetbal tot frisbee, van lacrosse tot atletiek en van tennis tot padel.
Flevopark
Natuurkenner Jac P. Thijsse maakte zich ooit hard voor een park tussen de Joodse begraafplaats en het Nieuwe Diep. Het aangelegde stadspark is eveneens natuurgebied, waar biodiversiteit hoog scoort. Als wandel- en recreatiegebied heeft het Flevopark de laatste jaren een grote inhaalslag gemaakt, mede door de aantrekkelijk geworden woonwijken Indische Buurt en Zeeburg, en de ontwikkeling van het aangrenzende universiteitsterrein Science Park.
De parken komen uitgebreid aan bod in de wandelingen uit de gids. Benieuwd naar het gidsje en meer inspiratie over Amsterdam-Oost? Bekijk dan zeker de Facebookpagina Ode aan Oost. Meer inspiratie voor Amsterdam? Bekijk dan ook eens onze fietsroute rond de hoofdstad.
1 reactie
Wat een verschrikkelijke leuke stukjes in het blad Vrij.
Ik heb ook 23 jaar in Amsterdam gewoond tot 1970 wel gewerkt tot 1995.
Woonde op de Mr. P.N. Arntzeniusweg
Had een tante op de weth.Frankenweg mijn broer linneusparkweg. Een heerlijke buurt.
Ben inmiddels invalide dus wandelen zit er voor mij niet in, maar heb wel genoten van de wandelingen in het boekje