Genoeg te beleven deze zomer in Pas-de-Calais. In het Noord-Franse departement vinden de komende maanden allerlei evenementen plaats ter herdenking van tachtig jaar D-Day, waarbij de Opaalkust als afleidingsmanoeuvre voor de landing in Normandië fungeerde.
Operatie Overlord is de bekendste militaire operatie die onder de naam D-Day de geschiedenisboeken is ingegaan. In de nacht van 5 op 6 juni 1944 bereikten westerse geallieerden vanuit de lucht en via de zee de Normandische kust. Het was het begin van de bevrijding van West-Europa op de Duitse bezetter.
Op het verkeerde spoor
In Pas-de-Calais vielen honderden bommen, terwijl kleine schepen vanuit Zuid-Engeland valse radioberichten uitzonden over een geplande landing in die Franse regio. Met dit plan, operatie Fortitude South genoemd, wilden de geallieerden de Duitsers op het verkeerde spoor zetten door hen te doen geloven dat de invasie in Pas-de-Calais zou plaatsvinden. Daardoor zouden er te weinig Duitse manschappen zijn in Normandië, wat er mee voor zorgde dat D-Day een succes werd.
Terug in de tijd
Het is inmiddels tachtig jaar geleden dat D-Day plaatsvond. Dat herdenkt het Noord-Franse departement Pas-de-Calais met diverse evenementen, waaronder het Défilé de la Libération. Zo’n zeshonderd liefhebbers en verzamelaars van legervoertuigen steken op 17 mei 2024 de handen uit de mouwen om op een landgoed bij het plaatsje Courset een legerkamp op te bouwen. De dag nadien kunnen bezoekers een rondleiding krijgen in het kamp, hun ogen de kost geven tijdens de voertuigenparade en een dansje placeren op het bevrijdingsbal met muziek uit de jaren veertig.
Tussen geluk en drama
Een van de indrukwekkendste Franse overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog is La Coupole. In deze raketbasis nabij Saint-Omer bouwde en bewaarde het Duitse leger honderden V2-raketten om Londen mee te beschieten. Tachtig jaar later is in deze gigantische bunker een museum over WO II en de naoorlogse ruimtevaart gevestigd. Vanaf juni 2024 loopt er een jaar lang een grote expositie (Les chemins de la Libération, entre joies et drames) over de weg naar de bevrijding. Met bijzondere aandacht voor de bevrijding van Nord-Pas-de-Calais in 1944. En het geluk en de drama’s die daarmee gepaard gingen.
Feest in Pas-de-Calais
Naast de vele tragische gebeurtenissen die het einde van WO II met zich meebracht, waren er bevrijdingsfeesten. Zo’n feest is van 29 augustus tot en met 1 september 2024 te ervaren in Haillicourt. Daar vindt voor de 38ste keer het feestelijke Il était une fois le Pas-de-Calais libéré plaats, waarbij de bevrijding van het stadje door Poolse troepen in 1944 herdacht en gevierd wordt met een parade van voertuigen, muziekoptredens en barretjes in de stijl van de oorlogsjaren.
Op eigen houtje
Liever op eigen tempo de streek en zijn verleden ontdekken? Er zijn diverse bunkers en oorlogsmusea in Pas-de-Calais waar je al wandelend of fietsend heen kunt gaan vanaf je vakantieverblijf. Bezoek bijvoorbeeld Batterie Todt en het Musée du Mur de l’Atlantique vlak bij Cap Griz Nez, waar het mooi wandelen is. Of koppel een stadswandeling doorheen Calais aan het Musée Mémoire 39-45 in een bunker die tijdens WO II dienstdeed als Duitse commandopost. Ook fijn in de lente- en zomermaanden: een fietstocht doorheen het golvende landschap met onderweg een tussenstop bij het fort van Mimoyeques, dat van april tot oktober geopend is voor het publiek.
Plan je bezoek aan Pas-de-Calais op de Nederlandstalige website pas-de-calais-toerisme.com