Podcast: De weg van de dodo

Phengaris nausithous, een van de diersoorten in de podcast De weg van de dodo
Donker pimpernelblauwtje (Phengaris nausithous) is een van de bedreigde diersoorten die aan bod komen in de nieuwe podcastreeks.

De weg van de dodo maakt de verhalen van drie natuurbeschermers hoorbaar die alles op alles zetten om de Nederlandse biodiversiteit te redden van de ondergang. Jennifer Pettersson volgde hen twee jaar lang.

Alles in de strijd gooien om één diersoort, of zelfs een heel ecosysteem, te redden. Dat is de missie van de drie natuurbeschermers die Jennifer Pettersson twee jaar lang volgde voor de nieuwste podcast van de NTR: De weg van de dodo. Ze maakt deze zesdelige serie met bioloog Janneke Sindram, die elke aflevering een absurd en waargebeurd verhaal over een uitgestorven diersoort vertelt.

Drie natuurbeschermers aan het woord

Een van die diersoorten is het donker pimpernelblauwtje. Een extreem veeleisende vlinder. Natuurliefhebber Irma probeert al dertig jaar om deze vlindersoort te redden. Even volhardend is Gijs. Hij droomt ervan om de hele Noordzee weer van de grond af op te bouwen. Want de zeebodem blijkt nog leger dan een woestijn te zijn. In tegenstelling tot de plannen van Irma en Gijs lijkt het plan van Martijn om de bedreigde paling te redden, heel eenvoudig. Een palingreservaat, zodat de vissen niet verhakseld worden bij gemalen en waterkrachtcentrales, dat moet toch haalbaar zijn? Ware het niet dat zijn plan geld kost, heel veel geld.

Onwaarschijnlijke verhalen

De verhalen van deze drie natuurbeschermers worden in De weg van de dodo aangevuld met de vertellingen van bioloog Janneke Sindram. Ze vertelt onder andere de onwaarschijnlijke verhalen van de Tasmaanse tijger en de Pyrenese Ibex. Beide uitgestorven, maar de ene wordt nog weleens in het wild gespot en de andere stond op uit de dood om vervolgens opnieuw uit te sterven. Bizar, toch?

De weg van de dodo in première

Wil je meer weten over deze en andere absurde dierenverhalen? Of weten hoe het de drie natuurbeschermers vergaat? Luister vanaf 4 september 2024 naar De weg van de dodo via de website en app van NPO Radio 1, de gratis NPO Luister-app en andere podcastplatforms. De weg van de dodo gaat op 3 september om 20 uur in première in ARTIS-Groote Museum in aanwezigheid van de makers, hoofdpersonen en speciale gasten. Boek hier je ticket.

5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *