Stilte beleven in de natuur

de brandtoren op de Kalmthoutse Heide is tijdens de Dag van de Stilte uitzonderlijk toegankelijk voor het publiek
Foto: Shutterstock, Kristof Bellens

Eén keer per jaar is de stilte aan zet. Of dat is alleszins het idee achter de Internationale Dag van de Stilte: even stilstaan bij het belang van stilte. Dit jaar staat op 27 oktober het thema ‘Beleef stilte in de natuur’ centraal.

Voor wie eraan zou twijfelen, het bestaat in ons land nog: plekken waar het relatief stil is. En gelukkig maar, want tijd doorbrengen in de stilte van de natuur blijkt rustgevend te werken en positieve effecten op de fysieke en mentale gezondheid te hebben. Een van die gebieden waar een prikkelarm geluidsklimaat heerst, is het Grenspark Kalmthoutse Heide. Het gebied op de grens Nederland-België is officieel erkend als 3-sterren stiltegebied. In samenwerking met enkele partners, waaronder IVN Natuureducatie, organiseert het Grenspark in het kader van de Dag van de Stilte vier stiltebelevingen om je de kracht van stilte in het landschap te laten ervaren.

Meditatief wandelen of schilderen

Het stilteweekend op de Kalmthoutse Heide start met een meditatieve stiltewandeling in de kloostertuin van de Redemptoristen in Essen. Dat veel mensen nood hebben aan zo’n wandeling in volledige stilte, blijkt wel uit het feit dat het maximaal aantal deelnemers reeds bereikt is. Voor de workshop landschapstekenen en -schilderen zijn er nog enkele plekjes vrij. Ervaren kunstenaars van Vriendenkring ’t Palet geven te midden van het stiltegebied een introductie in waarnemingstekenen en/of -schilderen.

Weidse stilte

Op de brand- en uitkijktoren, die alleen op de Dag van de Stilte voor het publiek toegankelijk is, beleef je de stilte vanop dertig meter hoogte. Voor je de toren beklimt, vertellen de brandtorenwachters en de boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos je over brandpreventie en hoe zij in stilte waken over de heidevlakte. Een unieke ervaring voor het hele gezin. Voor kinderen wordt er bovendien een interactieve wandeling georganiseerd. Aan de hand van doe-opdrachten en leuke weetjes over geluid en stilte leren ze van gids Peter Barbé over het belang van stilte in de natuur. Want jong geleerd is oud gedaan…

Wil je de Dag van de Stilte op een unieke manier ervaren? Op de website van Grenspark Kalmthoutse Heide kun je je inschrijven voor de gratis activiteiten. 

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *