’Fietsen tussen de Mijnterrils’ is de nieuwste fietsbeleving in dé fietsprovincie van Vlaanderen. De Limburgse terrils worden via een vlak boven de waterspiegel drijvende pontonbrug van 380 meter met elkaar verbonden.
Het fietsroutenetwerk in Belgisch Limburg is zo’n tweeduizend kilometer lang en staat garant voor urenlang fietsplezier door landschappen boordevol natuur en cultuur. Om haar bezoekers vernieuwende fietservaringen te bieden, bedacht de provincie eerder al ‘Fietsen door de Bomen’ (Nationaal Park Bosland), ‘Fietsen door de Heide’ (Nationaal Park Hoge Kempen) en ‘Fietsen door het Water’ (Bokrijk).
Mijnverleden
En nu is er dus ook ‘Fietsen tussen de Mijnterrils’. Niet alleen een nieuw fietsavontuur, maar ook een bijzondere manier om de Limburgse natuur en geschiedenis te beleven. In deze streek van Vlaanderen werd in de vorige eeuw steenkool gewonnen. Na de sluiting van de steenkoolmijnen in september 1992 kregen de mijnsites een nieuwe bestemming, zoals Thor Park in Waterschei, C-mine in Winterslag en be-Mine in Beringen.
Zweven over het water
De mijnterrils vormen vandaag de dag een herkenningspunt in het Limburgse landschap. De zogenoemde tweelingsterril wordt sinds kort met een drijvende pontonbrug verbonden met de panoramaterril aan de andere kant van het water. Het innovatieve ontwerp, dat een 360 gradenuitzicht biedt, en de materiaalkeuze van de brug wekken de indruk dat het bouwwerk over het water zweeft.
Nieuw perspectief
Een symfonie van architectuur en landschap, zo noemt Igor Philtjens (voorzitter Visit Limburg) de nieuwste fietservaring. “De brug staat symbool voor het verbinden van natuur en erfgoed met de toekomst. Boven op de panoramaterril geniet je al van een spectaculair uitzicht, maar nu biedt de pontonbrug een geheel nieuw perspectief: vanaf het water kijk je om je heen en voel je de immense kracht van de natuur, waardoor je je als mens even klein en nietig voelt.”
Fietsknooppunten
‘Fietsen tussen de Mijnterrils’ ligt in Terhills, de toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, in het oosten van de provincie en dicht bij de Nederlandse grens. De 380 meter lange fietsbrug, die is opgebouwd uit 28 aaneengeschakelde betonnen drijvende pontonelementen van elk 13 meter, verbindt de fietsknooppunten 502 en 565 met elkaar.