Wandelen en fietsen: welke voeding onderweg

shutterstock_500516392

Na een aantal kilometers wandelen of fietsen, krijg je gegarandeerd trek in eten. Wij zochten voor jou uit welke voeding je het beste kunt meenemen tijdens een lange fiets- of wandeltocht.

Goede wandelschoenen? Check. Een regenjas voor de zekerheid? Check. Route bij de hand? Jazeker. Je bent klaar om te gaan.

Wandelen en fietsen: welke voeding meenemen

Stop! Hier gaat het vaak mis, volgens deskundigen. Vaak staat goede voeding onderaan of helemaal niet op de checklist. Terwijl deze vorm van brandstof erg belangrijk is voor langeafstandswandelaars of –fietsers. Als je gezond eet en genoeg drinkt, presteer je beter en herstel je sneller. Genoeg reden om voeding voortaan bovenaan het lijstje te zetten. Toeractief zocht voor jou uit welke voeding je wel en niet mee moet nemen tijdens een fiets- of wandeltocht. Want, nu we door de coronacrisis niet meer onderweg kunnen stoppen voor een lekkere lunch en een bakje koffie, moeten we zelf op pad met onze broodtrommel.

Langzame koolhydraten

Gooi die krentenbollen en roze koeken maar overboord. De snelle koolhydraten in deze producten geven je een korte oppepper, maar zorgen er ook voor dat je al snel in een dipje belandt. Kies als tussendoortje liever voor een stuk fruit als banaan, rauwkost of noten. Ga je écht lang op weg? Neem dan een pastasalade of boterham mee. Kies wel voor de volkoren variant, want ook hierin zijn langzame koolhydraten te vinden. En daar teer je een stuk langer op.

Wandelen en fietsen: welke voeding onderweg

Recept: havermoutmuffins met appel en banaan

Keek jij tijdens een flinke tocht altijd uit naar een pauze op het terras met een flink stuk appeltaart met slagroom? Het coronavirus gooit helaas roet in het eten. Probeer eens deze gezonde havermoutmuffins met appel en banaan. Verantwoord én lekker.

Ingrediënten

  • 125 g havermout
  • 125 ml melk
  • 2 eieren
  • 2 bananen
  • 1 appel
  • 2 tl kaneel
  • 1 handje noten
  • 2 tl bakpoeder
  • 8 muffinvormpjes

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appel en banaan en snijd in stukjes. Meng alle ingrediënten met de keukenmachine of mixer tot een egaal mengsel. Schenk het beslag in de vormpjes. Zet de muffins 25-30 minuten in de oven. Smakelijk!

Water, water, water!

Het is belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden. Kies altijd voor water, en niet voor een sportdrankje met een hoog suikergehalte. Die zijn veelal overbodig en ongezond, volgens het Voedingscentrum. Drink kleine beetjes water per keer, zo voorkom je dat je het gevoel krijgt dat je maag in een zwembad is beland.
Liever iets zoets onderweg? Voeg een beetje diksap of ranja (zonder toegevoegde suikers) en een mespuntje zout toe aan je flesje water. Het zout proef je niet, maar zorgt wel voor een goede vochtbalans.

Eiwitten

Ook ná een lange wandel- of fietstocht is het belangrijk om over voeding na te denken. Als actieve wandelaar of fietser heb je voldoende eiwitten nodig, zodat je spieren goed kunnen herstellen. Eet na afloop een maaltijd met bijvoorbeeld vis, eieren, zuivel, granen, peulvruchten of noten. Peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen, zijn volgens het Voedingscentrum sowieso een goede toevoeging aan het menu. Ze zijn rijk aan langzame koolhydraten, eiwitten, vitamine B, mineralen en vezels. Ook verlagen ze je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *