Weekendtip: watermonumenten bezoeken

De Gaaspermolen is een van de watermonumenten die geopend zijn tijdens Open Monumentendag
Gaaspermolen. Foto: Shutterstock

Een waterland als het onze heeft vele watermonumenten die een belangrijke rol spelen en hebben gespeeld in het waterbeheer voor Amsterdam en omstreken. Dit weekend opent Waterschap Amstel, Gooi en Vecht in het teken van Open Monumentendag enkele van die monumenten met een bijzonder verhaal.

Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 vindt de VriendenLoterij Open Monumentendag plaats. Monumenten in heel Nederland worden geopend voor het grote publiek. Zo ook enkele watermonumenten, waar bezoekers gratis een kijkje kunnen nemen of een rondleiding kunnen volgen.

Oude gemalen

Een van de grootste gemalen van Amsterdam ligt goed verborgen onder de grond. Meer bepaald onder het Commiezenhuisje op de Weteringschans. Het ondergrondse rioolgemaal is vier keer zo groot als het voormalig belastingkantoor bovengronds en pompt rioolwater uit de binnenstad naar de rioolwaterzuivering. Een ander gemaal een eind buiten Amsterdam, De Ronde Hoep genaamd, pompte vroeger water uit de polder via lange leidingen naar de rivier De Waver. Het dieselgemaal uit 1913 bewijst aankomend weekend dat het nog helemaal operationeel is.

De Groote Zeesluis, Muiden, watermonument, Open Monumentendag
De Groote Zeesluis is een van de watermonumenten die te bezoeken zijn tijdens Open Monumentendag. Foto: Shutterstock

De Groote Zeesluis

Geen alledaagse wandeling: met de sluismeester over de hoge sluisdeuren van de Groote Zeesluis van Muiden lopen. Zo’n 350 jaar geleden werd deze zeesluis gebouwd met als doel het land erachter tegen het water van de Zuiderzee te beschermen, of om het juist onder water te laten lopen ten tijde van oorlog zodat de vijand niet door het gebied kon lopen. Tegenwoordig varen er jaarlijks duizenden boten van de Vecht naar het IJsselmeer en andersom. Tijdens Open Monumentendag 2024 is er van alles te beleven bij de sluis, zoals rondleidingen, waterproefjes voor kinderen, livemuziek en een gezellige koffiebar. Andere watermonumenten die de deuren openen, zijn onder meer het gemaal Bethunepolder nabij Maarssen en de Gaaspermolen van de familie Griffioen.

Kijk op de website van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voor meer info, data en tijden.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *