De Nieuwe Hollandse Waterlinie komt op de nominatielijst voor Unesco-werelderfgoed. De waterlinie maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam, dat al op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Of dat de oude verdedigingslinie ook daadwerkelijk Unesco-werelderfgoed wordt, weten we pas in juni 2020, dan beslist het werelderfgoedcomité of de Nieuwe Hollandse Waterlinie zich voortaan Unesco-werelderfgoed mag noemen.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een oude verdedigingslinie uit de negentiende eeuw. Het had de bedoeling om het vijandelijke leger tegen te houden. Hiervoor werd een strook land onder water gezet, zodat de vijand niet verder landinwaarts kon trekken. De waterlinie is 85 kilometer lang en trekt vanaf Muiden in Noord-Holland helemaal door tot aan de Biesbosch in Noord-Brabant. Tegenwoordig is de Nieuwe Hollandse Waterlinie niet meer in gebruik, maar kun je nog wel genieten van de 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen die erlangs liggen.
Werelderfgoed Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 Unesco-werelderfgoed. Deze verdedigingslinie is 135 kilometer lang en ligt – zoals de naam al doet vermoeden – rondom Amsterdam. De stelling had dezelfde functie als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook deze linie moest voorkomen dat de vijand niet verder kon oprukken. In dit geval naar Amsterdam.
Routes Nieuwe Hollandse Waterlinie
Of dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie nou wel of niet wordt toegevoegd aan de Unesco-werelderfgoedlijst, het ontdekken van dit Nederlandse erfgoed is zeker de moeite waard. Er zijn genoeg mogelijkheden voor mooie wandel- en/of fietsroutes. Zo stond in Toeractief 3-2018 een wandelroute vanaf Bunnik. Deze wandeling gaat onder andere langs de overblijfselen van de waterlinie. Je komt langs allerlei bezienswaardigheden die onderdeel uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Benieuwd naar deze route? Bestel Toeractief 3-2018 dan snel via deze link.