Zomerse kasteeltuinen

Kasteeltuinen in de regio Utrecht
Kasteel Amerongen.

De zomer beleven in kasteeltuinen. Van zonsopgang tot zonsondergang. Met de hele familie of in je eentje. De Utrechtse kastelen en buitenplaatsen zijn klaar om bezoekers een mooie zomerse ervaring te bezorgen.

Kasteeltuinen zijn van oudsher geliefd om door te flaneren. Als een verlengstuk van het kasteel zelf waren ze een statussymbool voor de kasteeleigenaren. De tuinen hadden niet alleen een decoratieve functie: uit de kruiden- en moestuinen werden ingrediënten voor geneesmiddelen en maaltijden geoogst.

Historische moestuin

In de regio Utrecht zijn er nog veel van zulke indrukwekkende kasteeltuinen, moestuinen en landschappen te vinden. Kasteel de Haar bijvoorbeeld heeft een grote rozentuin met 79 soorten. Goed voor ruim 1200 bloeiende rozen in de zomermaanden. De tuinen van Slot Zuylen hebben een rijke geschiedenis en zijn door de eeuwen heen meermaals heraangelegd. De moestuin is echter altijd gebleven en voorziet het museumcafé vandaag de dag nog steeds van verse producten.

Op het landgoed van Huis Doorn ligt de Auguste Victoria Garten, een oude rozentuin die in ere is hersteld.

Tuinconcert

Ook Kasteel Amerongen heeft een mooie moestuin. En daar blijft het niet bij. De vier eeuwen oude tuin beslaat daarnaast een bloementuin, boomgaard en bospark. Groen, groener, groenst. Deze zomer vormt de kasteeltuin het decor van een tuinconcert door ADAM Quartet (21 juli) en Duo Rozemond & Bekkers (1 september).

Voor kinderen

Met kinderen op pad? Laat hun creativiteit de vrije loop gaan in een van workshops bij de Kasteeltoren van Museum IJsselstein: een eigen kijkdoos maken, musiceren en schilderen of de stad van de toekomst ontwerpen… Ook leuk voor het hele gezin: een theatervoorstelling bijwonen in het Slottuintheater van Slot Zeist.

In de zomervakantie vindt er elke woensdagmiddag een gratis theatervoorstelling plaats in de tuin van Slot Zeist.

Wandelen en fietsen

Niet alleen in kasteeltuinen is het heerlijk wandelen, ook in de wijde omgeving ervan. Op een paar kilometer lopen van Huis Doorn vind je het Nationaal Bomenmuseum Gimborn, Kasteel Moersbergen en de historische theetuin Bartiméus. Wil je meerdere kastelen en hun tuinen ontdekken? Volg een van de vele kastelenfietsroutes door de regio Utrecht. Of laat je gidsen door deze fietsroute in het teken van kastelen en buitenplaatsen.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *