In 2013 betoverde de Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis het publiek met beelden van de Oostvaardersplassen. Nu, onder leiding van filmmaker Dick Harrewijn en zijn team, is er een Belgische variant: Onze Natuur – Het Wilde België. Een boeiende reis door de rijke natuur van België.
De documentaire neemt je mee door de vier seizoenen, onthullend hoe zowel kleine als grote dieren in België hun levenspad bewandelen. Van de unieke klapekster tot het ontstaan van nieuw leven onder water. De film belicht het lief en leed van de natuur, waarbij overleven vaak centraal staat.
Finesse
De beelden en speciaal voor deze film gecomponeerde muziek nemen je mee in de van zwijnen, kevers, salamanders, spinnen, vogels, vossen en al die andere natuurbewoners wanneer zij tot het leven worden geroepen en hun pad gaan volgen. De vanzelfsprekendheid en logica achter de processen is indrukwekkend om te zien, zoals het allemaal onder en boven de grond, in het water en door de lucht plaatsvindt. Je volgt de zeldzame lentevuurspin in zijn tocht naar een diep verstopt vrouwtje, ziet kleine reptielen ontwaken langs de spoorlijn en maakt kennis met de strijd die geregeld plaatsvindt om leven voort te brengen. Zoveel slimmigheid en finesse in iedere beweging die wordt gemaakt. Na het kijken van deze film zie je een overstekende spin, naar afval zoekende stadsvos of stilliggend kikkervisje niet meer hetzelfde.
Bewustwording Belgische natuur
De missie met Onze Natuur – Het Wilde België was om de natuur te eren, maar ook de Belgen bewuster te maken van de rijkdom van hun eigen gebieden. Iets waar in België nog winst te behalen viel. “Toen we aan het project begonnen, merkte ik al snel hoe weinig besef mensen hadden van de schoonheid van de Belgische natuur. Tegen ons Nederlanders werd daar over de grens vaak gezegd: ‘De natuur hier is niet zo mooi als bij jullie, hè?’ Dat is echt niet waar”, pleit Dick Harrewijn. “Daar hebben we wel hard voor gevochten, om dat te laten zien. Nu de film in België in de bioscoop is geweest, merk je dat de manier waarop men daar naar de natuur kijkt al verandert. Zelfs tot in de politiek wordt op een andere manier over de Belgische natuur gesproken. Dat is natuurlijk waar we het voor doen. Op het moment dat meer mensen die liefde ervaren en erkennen dat er echt iets moois te vinden is, is er ook een grotere kans dat de natuur de bescherming krijgt die ze zo verdient.”
Filmkunsten
De vraag is hoe je al dat leven in beelden vangt. Hoe is het Dick gelukt ons mee te nemen onder de grond, naar het hol van een spin? Om te filmen hoe een roofvogel op die ene zeldzame prooi in dat jaargetijde duikt of hoe een slang onder water zijn slachtoffer achtervolgt? “Een natuurfilm maken is negentig procent geduld, de juiste plek en de juiste spullen. Tien procent is magie.” Een deel van dat recept is te danken aan de samenwerking met experts en toegewijde vrijwilligers. “Zo zie je in de film de klapekster, een bijzonder en schuw vogeltje waarvan er maar enkelen in Vlaanderen te vinden zijn in de winter. Hij spiest zijn prooien aan één bepaalde boom. Om te bepalen welke boom dat was, heeft een vrijwilliger – een fanatiek vogelaar – dag in, dag uit tachtig dagen voor ons geobserveerd. Vervolgens hebben we nog tien dagen besteed aan het filmen van de scène. Zo’n vrijwilliger is dan echt essentieel om dat voor elkaar te krijgen.”
Eindresultaat
De film van Belgische producent Hotel Hungaria is een bijzonder en leerzaam kijkje over de schutting. Naast de prachtige gebieden die wandellust aanwakkeren, raakt het om te zien hoe flora en fauna afstemmen op de veranderende realiteit en hoe zij steeds nieuwe werelden en altijd nieuw leven creëren. De hoop dat met deze film liefde loskomt voor al dat in België leeft, is groot. En hoewel hij al wat projecten op zijn naam heeft staan, was dit voor Dick wat België betreft pas het begin. “We kunnen gerust zeggen dat het daar prachtig is”, concludeert hij. “Het heeft mijn hart echt gestolen. En ik ben er nog lang niet klaar mee.” Hoe meer kijkers er net zo over denken, hoe meer het alle inzet waard was.
Nieuwsgierig geworden? Kijk hieronder alvast de trailer van de film:
Waar te zien?
Onze Natuur – Het Wilde België was dit jaar de openingsfilm van het Wildlife Film Festival op 31 oktober. Sinds 9 november is de film in Nederlandse bioscopen en filmtheaters te zien. Kijk op filmladder.nl voor speeldata en locaties.
Win!
Paspoort
Regie: Dick Harrewijn, Pim Niesten en Maria Lise van Lente
Voice-over: Matteo Simoni
Producent: Hotel Hungaria
Speeltijd: 90 minuten
Taal: Nederlands
Jaar van release: 2022, vanaf 9 november 2023 in de Nederlandse bioscoop
IMDb rating: 7,5