Elke fietser heeft er wel eens mee te maken gehad: een kapotte band tijdens een fietstocht. In dit artikel stippen we meerdere voorbereidingen aan die je kunt treffen om een lekke fietsband te voorkomen voordat je op het zadel gaat zitten. En we geven je enkele tips voor als je tóch met een lekke band komt te zitten.
Wat is de beste fietsband?
Als je vaak de fiets pakt, is het slim om te investeren in een goede fietsband. Dat hoeft niet per definitie heel duur te zijn. Sterker nog: hoe langer je band meegaat, hoe meer je eruit haalt.
Hieronder hebben we een aantal fietsbanden voor je op een rijtje gezet die lekbestendig zijn.
Goede fietsband: Continental Ride Tour
De Continental Ride Tour-fietsband is prima voor een recreatieve fietser, maar ook voor iemand die dagelijks lange ritjes maakt met de elektrische fiets. Ook de geschikte keuze als je vaak kiest voor grindpaden.
Anti-lek fietsband van Schwalbe
De Schwalbe Marathon Plus en Schwalbe Big Apple zijn zo lekbestendig dat zelfs een punaise er niet doorheen kan prikken. Door de ballonband heeft de Big Apple ook nog eens meer vering. Nadeel: door de kwaliteit zijn de Schwalbe fietsbanden niet de goedkoopste.
Is je fietsband stuk? Zo moet je ‘m plakken
Vroeg of laat moet elke fietser eraan geloven: een keer gaat de band stuk. Handig dus om te weten hoe je een fietsband moet plakken. Wat heb je nodig: een bandenplakset. Deze zijn verkrijgbaar bij Hema, bol.com, fietsenspeciaalzaken en vaak ook in supermarkten. Je maakt de band los en schaaft met een schuurpapiertje het gaatje helemaal stroef. Wat lijm op de band, sticker erop en je kunt weer door.
Tip voor het plakken van een fietsband
Kun je het kapotte gaatje niet vinden in de fietsband? Waarschijnlijk is ‘ie dan zo klein dat het gaatje inderdaad moeilijk te zien is. Wat je moet doen is het volgende: pak een grote bak met water. Haal de band van de fiets. Pomp ‘m helemaal op en draai de band in het water. Daar waar luchtbelletjes verschijnen, zit het gaatje.
Hoeveel kost het om een fietsband te plakken?
Zie je het niet zitten om zelf je band te plakken? Dan kun je dat uiteraard bij een fietsenmaker laten doen. Ben je een vaste klant in de fietswinkel? Dan heb je kans dat de fietsmaker ‘m best voor noppes wil plakken.
Hoeveel kost het om een fietsband te vervangen?
De meeste fietsenmakers vragen tussen de vijftien en twintig euro voor het repareren van de band. Is jouw band aan vervanging toe? Dan rekent de fietsenmaker uiteraard de kosten van een nieuwe fietsenband mee.
Weetjes en tips over fietsbanden
Wist je dat je je achterband kunt verwisselen met je voorband zodat ‘ie langer mee kan? Toeractief schreef eerder een artikel met meer weetjes over fietsbanden. Benieuwd? Klik dan hier.