Tips om met je e-bike de winter te trotseren

E-bike Gazelle

De winter begint officieel pas op 21 december, maar qua temperatuur is hij al begonnen! De temperaturen dalen al enkele dagen in de nacht tot onder het vriespunt. Het is niet onverstandig om met dat soort weersomstandigheden lekker binnen te blijven, maar wat als je toch met de fiets naar het werk, de supermarkt of school toe moet? Als je dan op de e-bike stapt, is het belangrijk dat je op een paar dingen let. Gazelle deelt graag enkele winterse tips met je.

Accu en display op droog plekje

Als het koud is heeft jouw lichaam meer energie nodig om zichzelf warm te houden. Zo werkt het voor een fietsaccu ongeveer ook. Als het koud is stroomt de energie minder makkelijk door het systeem heen. Hierdoor kan je in winterse kou iets minder lang met je batterij doen dan in de zomer. Belangrijk is dus dat je de accu uit de fiets meeneemt als je hem ergens geparkeerd hebt. Het beste bewaar je de accu in een droge, geventileerde ruimte op kamertemperatuur. Een andere optie kan zijn om een neopreen hoes voor de accu aan te schaffen. Deze beschermt de accu tegen kou, vorst en andere winterse elementen.

Winterbanden

In de wintermaanden zijn mensen gewend om de zomerbanden van de auto te verwisselen naar de winterbanden. Maar vergeten we de (elektrische) fiets niet? Gazelle adviseert om ook de banden van de fiets te verwisselen voor winterbanden. Deze vergroten het comfort en de veiligheid bij een nat en glad wegdek. Vaak heeft een winterband kleinere profielstukken (zogeheten lamellen) die meebewegen als de fiets over een sneeuwlaag rolt. Zo kan de sneeuw niet ophopen en is de kans dat de band wegglijdt kleiner. Wil je liever niet meteen investeren in een nieuw paar banden? Laat dan wat lucht uit je fietsbanden lopen. Zachtere banden zijn breder aan de onderkant en bieden zo meer grip op het wegdek bij sneeuw en ijzel.

Zadel lager

Wat blijkt: de ideale zadelhoogte is in de winter anders dan in het drogere seizoenen. Bij gladde ondergronden is het nóg belangrijker om veilig tot stilstand te komen tijdens het remmen. Daarom is het aan te raden om het zadel in de winter iets lager te zetten dan normaal. Op deze manier kunnen beide voeten goed bij de grond en hoef je niet helemaal af te stappen bij het stoppen.

Zichtbaar op de fiets

Het belangrijkste is dat je als fietser in alle weersomstandigheden goed zichtbaar bent in het verkeer. Zorg dat jouw lampen met slecht weer ook overdag aan staan. Zo ben je voor medeweggebruikers beter zichtbaar. Altijd jouw lampjes kwijt of het batterijtje leeg? Kies dan bijvoorbeeld voor een fiets met geïntegreerde verlichting. De fietslamp zit verwerkt in het frame en kan dus ook tegen een stootje. Handig als iemand in het donker per ongeluk tegen jouw fiets aanstoot. De verlichting is aangesloten op een naafdynamo. Zo heb je geen last van lege batterijen en blijft het achterlicht zelfs als je stilstaat voor bijvoorbeeld het stoplicht nog een paar minuten branden.

2.5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

1 reactie

  1. Marian Oosterlaak-Ostermann

    Beste redactie.

    Graag wil ik nog iets toevoegen aan uw artikel van: Zichtbaar op de fiets. De zichtbaarheid en daarmee de veiligheid van de fietser kan nog meer vergroot worden door een reflectieband om de arm of enkel te dragen of nog beter een geel of oranje veiligheid hesje te dragen.
    Dit geldt overigens ook voor voetgangers.

    Met vriendelijke groeten,’
    Marian Oosterlaak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *