Elke maand vind je op de kanalen van Toeractief een leuke lees-, luister- of kijktip. Gewoon om jezelf te vermaken in deze bijzondere tijd. Series, boeken, films of podcasts over wandelaars en fietsers: niks is te gek. Deze keer: de podcast Vroege Vogels en andere dieren.
De vorige edities Toeractief tipt waren voornamelijk gericht op wandelen en fietsen. We belichtten de Vlaamse serie Dwars door België, raadden aan om de boeken van Mirjam Lancewood te lezen, namelijk Leven in de wildernis en Liefde in de wildernis en bespraken de Netflix documentaire Pedal the World (2015). Nu richten we ons op de natuur en haar wonderlijke bewoners. Naast lees- en kijktips is het tijd voor een luistertip: een podcast over natuur van het gelijknamige televisie- en radioprogramma Vroege Vogels, genaamd Vroege Vogels en andere dieren.
Wat is een podcast?
Een podcast is eigenlijk een soort radioprogramma dat je altijd en overal kunt beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Dit doe je door de aflevering te downloaden of streamen. De onderwerpen van podcasts zijn zeer uiteenlopend: van nieuws tot natuur en van films tot maatschappelijke problematieken. Voor ieder wat wils dus. En een groot voordeel: het is gratis! Je hebt geen abonnement nodig. Je kunt podcasts luisteren via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of Pocket Casts. Deze applicaties zijn ook helemaal gratis.
Vroege vogels en andere dieren
Vroege Vogels van BNNVARA brengt de natuur al lange tijd onder de aandacht via radio- en televisiekanalen. Ze noemen zich ook wel ‘advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu’ en maken prachtige programma’s, vinden wij. Sinds zondag 4 april brengen ze wekelijks de podcast Vroege Vogels en andere dieren uit. In deze podcast gaan de goedlachse bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis en welbekende Vroege Vogel Anneke Naafs op zoek naar een uitzonderlijk dier. Ze willen daar álles van weten en vragen experts het hemd van het lijf.
Podcast over zeearenden en regenwormen
Zo spraken ze de eerste aflevering over de Europese zeearend met Nienke Beintema, bioloog en schrijfster van het boek De Zeearend. Je komt er onder andere achter wat er zo bijzonder is aan deze arend, wat voor geluid hij maakt én waar je hem kunt zien in Nederland. De tweede aflevering is de regenworm aan de beurt en praat het koppel met een ware wormenonderzoeker, namelijk Ingrid Lubbers. Zowel de gastheer en gastvrouw als de gasten zijn enorm enthousiast over de onderwerpen en dat werkt aanstekelijk.
Meer Toeractief tipt
Op zoek naar een leuk boek over wandelen of op zoek naar suggesties voor films? Bekijk ook eens onze andere tips.