Al lang voordat ‘groen’ een modebegrip werd, werd Apeldoorn met haar stadsparken en natuur al geroemd om haar groene karakter. Zo’n plek is ook een vruchtbare voedingsbodem voor het zero waste-fenomeen. Wat dát precies is, ontdek je al wandelend met een van de duurzame gidsen die je door de binnenstad loodsen.
Ik ga op reis naar Apeldoorn en neem mee: een eigen koffiebeker, een Dopperfles en natuurlijk de NS-kortingskaart. Als je van de zero waste lifestyle wilt proeven, waarbij je jouw impact op het milieu zo klein mogelijk probeert te maken, dan gaat er natuurlijk niets boven het openbaar vervoer. De dames van Zero Waste Apeldoorn zijn echter niet streng, dus met de auto mag ook best. De ‘zero’ is een streven, elk stapje op weg naar nul is al winst. Maar hoe doenbaar is zero waste in het leven van alledag? Omdat het fenomeen nog wel wat uitleg behoeft, organiseren clubjes enthousiastelingen in diverse steden Zero Waste Tours. Inspirerender en interactiever dan thuis achter de pc via YouTube of internetblogs op onderzoek uitgaan. Lekkerder ook!
Afvalberg verkleinen De Apeldoornse gidsen, Tiphaine Bresser en Eefje de Groot, starten op het mekka van elke ‘zerowaster’: op het marktplein. Of nog beter: op de biologische markt. Terwijl de deelnemers verlekkerd naar de uitgestalde waren kijken, zoals paddenstoelen in alle denkbare soorten en maten, van Zweedse cantharellen tot Aziatische shiitakes, vergeten groenten en lokaal geoogst fruit, trapt het Zero Waste-duo af met de vijf achterliggende basisprincipes: refuse, reduce, reuse, recycle en rot. En wel in die volgorde, legt Eefje aan de omstanders uit. “Door refuse oftewel weigeren, bereik je het grootste effect. Wat je niet hebt, hoef je ook niet weg te gooien. De nee-neesticker is een goed voorbeeld. Met reduce probeer je te verminderen, qua spullen, verpakkingen of grondstoffen.” En reuse? Ze vist een paar bakjes van de afhaalchinees en een lege pindakaaspot uit haar tas. “Deze plastic bakjes gebruiken we thuis om de Lego in te bewaren, en dit straks voor het gebakje bij de bakker. Scheelt weer een zakje! Deze glazen pot zit op het eind van de Zero Waste Walk weer bomvol nootjes, want die laat ik vullen bij de Nootzaak.”
Dit artikel staat in Toeractief 6 – 2023. Je kan het hele artikel lezen door Toeractief 6 – 2023 online te kopen of in een boekhandel bij jou in de buurt.