Vandaag is het Nationale Boomfeestdag. Deze wordt sinds 1957 in Nederland georganiseerd. Het is waarschijnlijk typisch Nederlands om ‘bomenroutes’ te benoemen en uit te zetten. Immers, waar je ook de natuur in gaat, overal wandel je tussen honderden bomen door. Ook in de stadsparken en steden. Toch is het voor de echte bomenliefhebber interessant om eens te kijken welke speciale bomenroutes er zijn.
Volgens www.dewandeldate.nl zijn er veel verschillende soorten bomenroutes en bomenwandelingen. Meestal zijn het wandelroutes waar je op korte loopafstand veel verschillende bomen treft, vaak met bordjes met de namen en wetenswaardigheden er bij. De routes leiden je langs bomen uit verre landen (de exoten), bomen met geneeskrachtige eigenschappen, bomen met astrologische betekenis en bomen met een eigen historisch verhaal. Op sommige routes zijn ook quizvragen opgenomen, om het leren over deze bomen nog gemakkelijker te maken.
Natuurmonumenten heeft 28 wandelroutes geselecteerd als ‘bomenroute’. Dit zijn allemaal natuurwandelingen door natuurgebieden en buitenplaatsen. Strikt genomen zijn niet alle 28 routes echte ‘bomenroutes’ (niet alle routes geven gedetailleerde informatie over de bomen onderweg). Ook grote steden als Rotterdam hebben bomenroutes uitgezet langs (veelal) monumentale bomen. Je kunt ook zelf verder zoeken. Google maar eens op ‘bomenwandeling’ of ‘bomenroute’ + de naam van jouw stad of dorp of stadspark of bos.
Uitgezette natuurwandelingen met boomroutes van Natuurmonumenten.
Er zijn routes in twaalf provincies, de meeste routes zijn heel kort, met een enkele uitschieter tot maximaal veertien kilometer:
Bomenroute Groningen
- Boomweideroute Dal van Ruiten A, vlak bij Vlagtwedde (3,5 km)
Bomenroute Friesland
- Boswandeling landgoed De Slotplaats in Bakkeveen (5,8 km)
- Dennenroute Nationaal Park Schiermonnikoog (8,9 km)
Bomenroute Drenthe
- Jeneverbesroute Mattingerveld, bij Hoogeveen (9 km)
- Parkbosroute landgoed De Braak (2,5 km)
Bomenroute Gelderland
- Bomenroute Rhederoord (5,8 km). De sequoia’s op deze route behoren tot de allerhoogste van Nederland.
- Wandelroute Bergherbos in Bedek, bij Doetinchem (6,3 km)
- Wandelroute Leuvense Bos, bij Ermelo (5 km)
Bomenroute Overijssel
- Keltische bomenroute Colckhof, bij Heino, Salland (2,5 km): Deze route laat je kennis maken met de Keltische astrologie. Ontdek op de buitenplaats Colckhof welke van de dertien boomtekens bij jou hoort. Jouw geboortedatum bepaalt je levensboom of –struik. En die heeft grote invloed op je persoonlijkheid, gedrag en levensloop. De route van 2,5 km leidt je langs de dertien bomen en struiken en leert je over hun cultuurhistorische betekenis en folklore.
- Wandelroute bij Kasteel Eerde, bij Ommen (2,7 km)
- Wandelroute over landgoed De Snippert, tussen Losser en Oldenzaal (3,8 km)
Bomenroute Flevoland
- Wielewaalroute Harderbos (3,3 km). Een oerbos in wording.
Bomenroute Utrecht
- Wandelroute Kaapse Bossen, vlak bij Doorn (5 km). Deze route is ook leuk met kinderen. Met onderweg een uitkijktoren, klimbomen en bijzondere stenen en zand om te spelen.
Bomenroutes Noord-Holland
- Wandelroute Gooilust, vlak bij Hilversum (3,3 km). Eén van Buitenplaatsen in ‘s Graveland.
- Bomenroute ’s Gravelandse Buitenplaatsen bij Hilversum (14 km). Een schitterende tulpenboom, een zevenarmige linde of een sprookjesachtige plataan; de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen staan vol met bijzondere bomen. Ontdek ze tijdens deze speciale bomenroute die boswachter Johan van Galen Last heeft uitgestippeld.
- Wandelroute over buitenplaats Beeckestijn, bij Velsen-Zuid (2,6 km)
- Wandelroute Parkbos Koningshof, Nationaal Park Zuid-Kennemerland (1 km)
- Wandelroute landgoed Nijenburg, bij Alkmaar en Heiloo (5 km). Met speelweide.
Bomenroute Zuid-Holland
- Bijzondere bomenroute op Tiengemeten. Bijvoorbeeld de speelnatuurboom, met verloren kinderschoenen.
- Wandelroute Malta bij de Nieuwkoopse Plassen, Nieuwkoop (1,5 km)
Bomenroute Noord-Brabant
- Wandelroute Goorven door de Oisterwijkse bossen (4,3 km)
- Wandelroute Cultuurhistorisch Banisveld bij Boxtel (8,2 km). Aan de rand van natuurgebied de Kampina.
- Wandelroute Stippels op de Stippelberg, bij De Rips (5 km)
Bomenroute Limburg
- Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg (4 km). Wandeling met klim en prachtig uitzichtspunt over 3 provincies en het Duitse Reichswald.
- Wandelroute Kiekberg Sint-Jansberg, tussen Groesbeek en Cuijk (6 km). Met het grootste kastanjebos van Nederland en fraaie vergezichten over de Nederlandse en Duitse heuvels.
Bomenroute Zeeland
- Wandelroute over de bloemendijken, bij Goes (4,5 km)
- Wandelroute Zeepeduinen en Slot, bij Burg Haamstede (3,4 km)
- Wandelroute Zwaakse Weel, bij Goes (4,2 km)
Bomenroutes in steden en dorpen
- Amersfoort: met deze ‘Bomenwandeling’ leer je meer over de bomen in het Zocherplantsoen en in de binnenstad. Bomen vertellen de geschiedenis van de stad. Tijdens de wandeling zie je zowel bomen die heel recent zijn geplant als heel oude bomen. De beuk bij Monnickendam stamt bijvoorbeeld uit halverwege de 18e eeuw.
- Amsterdam-Indische buurt en Oostelijk havengebied: bomenroute langs allerlei bijzonder bomen: iepen, acacia’s, zilveresdoorn, en ginkgo’s, de Japanse notenboom, met hun karakteristieke vorm en geneeskrachtige toepassingen.
- Rotterdam: bomenroute vanaf Rotterdam CS. ‘Het Centrum van Rotterdam is naast alle bebouwing groener dan je denkt. Je hebt de wijktuin in het Oude Westen en het museumpark, maar ook een aantal hofjes met veel groen en natuurlijk de bomen langs de singels, lanen en straten. Ondanks het bombardement van 1940 staan er ook monumentale bomen (meer dan 100 jaar oud). Leer het verhaal kennen, want dit zijn geen gewone bomen. Naast bomen is er ook aandacht voor bijzondere pleinen, parken, hofjes en tuinen.’
- Leeuwarden: Daan’s bomenwandeling. Route langs monumentalen bomen en parken.
- Apeldoorn: in het Mheenpark kunnen wandelaars kennis maken met 27 verschillende boomsoorten, met naambordjes.
- Oud Beijerland: wandeling door Oud-Beijerland en omgeving met beschrijving langs welke bomen gewandeld wordt.
- Hendrik Ido Ambacht–Baxpark: bomenroute waarmee je verschillende bomen en het belang van bomen leert kennen. ‘Bomen zijn onmisbaar voor onze leefomgeving. Ze zetten kooldioxide (CO2) om in zuurstof, vangen fijnstof af, geven schaduw en houden (overvloedig) water vast. Ook heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat bomen onze gezondheid bevorderen. In het Baxpark is een route uitgestippeld langs twintig bomen.
- Driebergen: wandelroute langs allerlei boomsoorten, waar onder verschillende ‘exoten’, uit Amerika, Nepal en Marokko. Ook hier vind je de Gingko boom (uit China).
- Oldenzaal: bij elke bijzondere boom die je onderweg tegenkomt, staat een bordje met informatie over deze boom. De bomenroute gaat door het hele Hulsbeek.