Stadswandeling Eindhoven: over het erfgoed van Philips

Foto KB Fotografie
Foto KB Fotografie
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Route 1=Stadswandeling 2=Eindhoven_Nederland.gpx" 3=marker="position-marker" ] ")

Het centrum van Eindhoven is keigaaf, keigezellig en industrieel, maar ook verrassend en groen. Met onze stadswandeling Eindhoven beleef je het Philips-verleden van de lichtstad en spot je bouwkundige blikvangers, slim hergebruik en frisse initiatieven op Strijp-S. Op naar Noord-Brabant voor deze wandelroute!

Waar veel Nederlandse steden een historisch stadscentrum kennen, maakt Eindhoven een industriële en zakelijke indruk. Lelijk en grijs, vinden sommigen het zelfs. De verklaring: het centrum van Eindhoven is tot drie keer toe zwaar gebombardeerd tijdens de WOII. Een groot deel van het centrum is daarom volledig opnieuw opgebouwd na de oorlog. Op het eerste oog is er niet veel historisch schoon te vinden, maar dit neemt niet weg dat de lichtstad vol staat met bijzondere gebouwen.

stadswandeling Eindhoven
Het Philipsmuseum. Foto KB Fotografie

Philips bouwde Eindhoven

De bronsgroene façade van de Bijenkorf, het stationsgebouw in de vorm van een radio en ‘de Blob’ in het Eindhovense centrum: futuristische architectonische bouwwerken staan pal naast het roemruchte verleden, zoals de statige Witte Dame, de historische gloeilampenfabriek. Eigenlijk is Eindhoven één grote erfenis van het wereldberoemde elektronicaconcern. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan vooral het Philips Museum als die mogelijkheid er is. Hier wordt de Eindhovense historie gekoesterd en veilig opgeborgen.

Wandelen over Strijp-S

De Technische Universiteit, DAF, ASML en NXP: Eindhoven ademt techniek. Tijdens de stadswandeling Eindhoven wordt duidelijk dat deze Brabantse no-nonsense stad blijvend innoveert en zichzelf steeds weer opnieuw uitvindt. De hightechstad is een speeltuin voor creatieve duizendpoten, eigenzinnig kunstenaars en vooruitstrevende designers. Die designers worden veelal opgeleid in eigen stad, op de Design Academy Eindhoven. Op deze school komen designers van over de hele wereld samen. Dit nieuwe elan zie, proef en voel je, vooral in stadswijk Strijp-S. Naast al het design en de techniek, is stadswandeling Eindhoven toch opvallend groen, gezien de rustieke oase van het Dommeldal, waar de TU huist. Voor ieder wat wils dus.

stadswandeling Eindhoven
Eindhoven, en dan vooral Strijp-S, is rijkelijk versierd met graffitikunstwerken. Foto KB Fotografie

Zeker doen tijdens wandelroute Eindhoven

  • Bezoek één van de Eindhovense musea als de omstandigheden dit toelaten. In het Philipsmuseum, midden in de stad gelegen, leer je meer over de geschiedenis van Philips. Het Van Abbemuseum is een toonaangevend museum voor hedendaagse kunst. Heb je tijd om iets van de route af te wijken? Leer meer over de auto’s en vrachtwagens van DAF in het DAF-museum.
  • Zin om te shoppen? Wijk dan eens af van de grote merken en ketens door de winkeltjes te bezoeken in de Kleine Berg. Hier vind je eigenzinnige boetiekjes en originele kledingmerken. Op zoek naar design? Bezoek dan de kleine designerwinkels op Strijp-S.
  • Als de coronaregels het toestaan, ga dan voor echte Brabantse gezelligheid naar het Wilhelminaplein. Vooral in de zomer is het hier keigoed vertoeven met heel veel lekkere bieren en bittergarnituur.
  • Zijn bovenstaande tips niet mogelijk vanwege Corona? Wandel de route door Eindhoven dan alsnog en geniet van de zeldzame stilte en rust die over de stad hangt.

Informatie stadswandeling Eindhoven

Afstand: ca. 2,5 km (A) en ca. 9 km (A+B)
Vertrekpunt: Centraal Station Eindhoven, Stationsplein 22, Eindhoven
Routeverhaal: Toeractief 5-2014, pagina 32
Routeboekje: pagina 18

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer zien van Eindhoven? Bekijk ook eens onze fietsroute rondom deze lichtstad.

Rate this post

Bekijk ook...

1 reactie

  1. R. van der Perk

    Waar is de GPS track van deze wandeling. Het is echt niet meer van deze tijd om met een routeboekje op pad te gaan. Als je de beschrijving en de route wilt raadplegen zijn 2 tijdschriften heel onhandig!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *