Stadswandeling Nijmegen: in de voetsporen van Mariken

stadswandeling Nijmegen
Foto Patrick van Beek

Als je tegen de inwoners van Nijmegen ‘Mariken’ zegt, dan volgt geheid ‘van Nieumeghen’. Deze middeleeuwse meid is het icoon van deze stad in Gelderland. Tijdens deze stadswandeling Nijmegen duiken we in het verhaal van dit weeskind – dat nooit echt bestaan heeft – en haar satanische metgezel. Een wandelroute vol gezelligheid, mooie architectuur en spannende geschiedenis.

De oudste stad van Nederland (laat dit de Maastrichtenaren niet horen, die zijn een heel andere mening toegedaan) kan boven op een rijk Romeins verleden. Maar in wat ooit legernederzetting Noviomagus heette, zijn het vooral sporen van een meer recent verleden die zichtbaar zijn. Nou ja, het is maar wat je recent noemt, want de middeleeuwen liggen natuurlijk al een tijdje achter ons.

Wie was Mariken van Nieumeghen?

Ze is de hoofdpersoon in een lange prozatekst, daterend uit de zestiende eeuw. Het verhaal luidt dat Mariken in de buurt van Nijmegen inwoont bij haar oom, de priester Gijsbrecht. Op een dag stuurt hij haar naar de markt in Nijmegen, een voettocht die drie dagen duurt. Als ze naar huis wil, is het al donker – en dat is te gevaarlijk. Ze wil bij haar tante in de stad blijven overnachten, maar die wil haar geen onderdak bieden. Mariken keert wanhopig terug naar huis, terwijl ze bidt om hulp. Bij God of de duivel. De duivel komt, vermomd als mens, en stelt zich voor als ‘Moenen met het ene oog’ en belooft haar kennis en rijkdom als ze met hem meegaat. Dat liep natuurlijk niet goed af… Benieuwd naar de rest van het verhaal? Ontdek het hier. De tekst kreeg ook moderne vertalingen, werd twee keer verfilmd en wordt ieder jaar opgevoerd. In Nijmegen natuurlijk!

Wandelen door de geschiedenis

Tijdens de stadswandeling door Nijmegen lopen we in de voetsporen van Mariken. Onder de Hezelpoort, de stad in, om vervolgens door te sjokken door de Lange Hezelstraat. Dat was toen al een winkelstraat. Waar nu hippe koffietentjes en designshops huizen, stikte het toen van de herbergen. Aan de voet van de Stevenskerk zit Mariken op een pilaar te wachten. Je vindt haar op de Grote Markt 1-3 in Nijmegen. Mariken met een boodschappenmand in haar hand: een beeld van kunstenares Vera van Hasselt.

 

Bezienswaardigheden langs wandelroute Nijmegen

  • De Stevenskerk, de oudste en grootste kerk van Nijmegen, staat op een kleine heuvel, de Hundisburg. De kerk is gewijd aan de christelijke martelaar Sint Stephanus, de stadsheilige. Bij de bouw in 1254 was de stijl van de kerk nog romaans. Later werd overgestapt op de gotische bouwstijl. Dat zie je aan de toren en het imposante zuiderportaal.
  • Het Kronenburgerpark kreeg landelijke bekendheid door de lokale popheld Frank Boeijen. In de tijd dat zijn nummer Kronenburg Park een hit was, kon het park echter redelijk onguur zijn. Het was namelijk domein van straatprostituees en junks. Vandaag de dag is het minder grauw en een mooie groene toevoeging aan deze stadswandeling.
  • Zin in een drankje, als de coronamaatregelen het weer toestaan? Dan moet je bij In de Blaauwe Hand zijn, het oudste café van de stad. Hier werden al rond 1400 bier- en wijnvaten in de kelder opgeslagen. Ook als de horeca nog niet open is, kun je hier terecht voor een hapje of drankje to go. Je vindt er duivels rundvlees en snert (ook vegan), mosterd en lekkere speciaalbieren.
stadswandeling Nijmegen
Kronenburgerpark. Foto Patrick van Beek

Informatie stadswandeling Nijmegen

Afstand: ca. 8 km
Vertrekpunt: Centraal Station Nijmegen, Stationsplein 6, Nijmegen
Routeverhaal: Toeractief 1-2021, pagina 62
Routeboekje: pagina 42

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer zien van Nijmegen en omgeving? Bekijk dan ook eens deze wandelroute.

4.5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *