Wandelroute Earnewâld: water en vogels in De Alde Feanen

Wandelroute Earnewald
Nationaal Park Alde Feanen. Foto Corné Sparidaens
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/TA 1=Alde 2=Feanen 3=Route 4=A.gpx" 5=marker="position-marker" ] ")[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/TA 1=Alde 2=Feanen 3=Route 4=B.gpx" 5=marker="position-marker" ] ")

De wandelroute Earnewâld leidt je door Nationaal Park De Alde Feanen. Dit stukje Friesland is een van de grootste moerasgebieden van Europa. Het landschap is afwisselend met veel water, rietlanden, petgaten en een grote diversiteit aan planten en dieren. Vooral voor vogelliefhebbers valt er veel te genieten tijdens deze Friese natuurwandeling.

Het Friese Nationale Park is onderdeel van de Lege Midden van Fryslân: een laaggelegen vennengebied. De Alde Feanen is Fries voor de oude vennen. En het woord oud zit niet voor niets in de naam. De geschiedenis van het park gaat namelijk duizenden jaren terug in de tijd.

Wandelroute Earnewâld
Foto Corné Sparidaens

De Big Five

Je hoeft niet helemaal af te reizen naar Afrika om op zoek te gaan naar de ‘Big Five’. Alde Feanen heeft zo zijn eigen grote vijf:

  • Zeearend
    Zo vind je er de zeearend. Deze vogels is één van de meest indrukwekkende bewoners van het gebied. Sinds enkele jaren broedt deze roofvogel aan de rand van het Nationaal Park.
  • Ree
    De ree is het grootste zoogdier dat in De Alde Feanen leeft. Er leven circa tweehonderd reeën in het gebied. Je kunt het dier vooral in de vroege ochtend en ’s avonds spotten.
  • Ooievaar
    De ooievaar is eigenlijk niet te missen en overal in het gebied te spotten. De vogel was bijna uitgestorven in Nederland, maar door een herintroductie is hij gelukkig weer terug!
  • Roerdomp
    Een zeldzame reigerachtige die zich verstopt in de rietvelden. De vogel is kampioen camoufleren. Bij gevaar schiet de vogel in de paalhouding en wordt zo één met het omringende riet.
  • Aalscholver
    Deze vogel is het hele jaar te spotten in het gebied. In de bomen bij de Grutte Krite broeden jaarlijks wel zo’n honderd exemplaren. De nesten van deze vogels winnen niet echt de schoonheidsprijs. Waarom niet? Vaak worden deze gemaakt van allerlei afval en zelfs poep.
Wandelroute Earnewâld
Foto Corné Sparidaens

Bezienswaardigheden wandeling Earnewâld

Bezoekerscentrum De Alde Feanen

In het bezoekerscentrum van Natuurpark De Alde Feanen kun je het gebied op een interactieve manier ontdekken. Leer over de ontstaansgeschiedenis, de flora en fauna in dit gebied. Bij de informatiebalie vind je ook routes om een vaar- of kanotocht in het park te maken. Breng ook zeker een bezoek aan de gratis expositie ‘Geraakt! De laatste vlucht van Lancaster R5682’. Deze expositie vertelt het verhaal van zeven bemanningsleden van de Lancaster R5862. Zij waren vanuit Engeland naar Duitsland onderweg om de haven van Bremer te bombarderen. Dit vliegtuig werd boven de Waddeneilanden neergeschoten en stortte vervolgens neer in De Alde Feanen.

In verband met het coronavirus zijn alle activiteiten afgelast tot 1 januari 2021. Het bezoekerscentrum blijft gesloten tot 31 december 2020. Houd de website van het bezoekerscentrum in de gaten voor actuele informatie.

Wandelroute Earnewâld
De Alde Feanen is een waar vogelwalhalla. Foto Corné Sparidaens

Skûtjesmuseum

Op het bedrijventerrein ‘De Stripe’ in Earnewâld staat een bijzonder gebouw: het Skûtjesmuseum. In het museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers centraal. Oude ambachten uit de scheepsbouw zijn te zien in de speciaal ingerichte werkplaatsen. Hierbinnen staan honderden onderdelen van skûtsjes en allerlei gereedschap opgesteld.

It Kokelhûs fan Jan en Sjut

Midden in het dorp (Earnewâld) vind je het kleine, sfeervolle museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut. Het (oorspronkelijke) woonhuis werd in 1777 gebouwd door een veenbaas. Sinds 1957 is het het als oudheidkamer te bezichtigen. Bezoek deze monumentale boerderij en kom meer te weten over de streek. Het museum is in augustus en september elke woensdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur open. Verder is het op aanvraag te bezoeken.

Route A

Route B

Informatie wandelroute Earnewâld

Afstand: ca. 14,5 km (A) of 19 km (A+B)
Vertrekpunt: knooppunt 53 bij Hervormde Kerk, Dominee Offerhausweg 1, Earnewâld
Routeverhaal: Toeractief 5-2020, pagina 8
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Wil je meer wandelen in de Friese natuur? Bekijk dan onze andere wandelroutes in de provincie Friesland, zoals de wandelroute Beetsterzwaag.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *