Rhoon heeft veel moois, zoals het kasteel van Rhoon, de herberg en de Rhoonse en Carnisse grienden langs de Oude Maas. Bij vloed staan de wilgen hier met de wortels in het water. En zo is er meer bijzonders op deze Wandelroute Rhoon, gelegen op eiland IJsselmonde even onder Rotterdam.
Het was de Zeeuwse Biggo van Duyvelant die rond 1199 een zandplaat in de Oude Maas indijkte en er een kasteel bouwde. We praten over het huidige eiland IJsselmonde. In het zuiden wordt IJsselmonde begrensd door de Oude Maas en daar ligt het fraaie natuurgebied dat velen naar Rhoon lokt: De Rhoonse Grienden.
De wilgen van de Rhoonse Grienden
De Rhoonse Grienden vormen een wilgenvloedbos. De wilgen zijn aangeplant langs de Oude Maas, een getijdenrivier. Tweemaal daags dringt bij vloed het water via kreken en geulen het gebied in en overspoelt de wortels van de wilgen. Bij eb stroomt het gebied weer leeg. Elke drie jaar wordt het wilgenhout geoogst, al eeuwenlang. Van de wilgentakken worden nog steeds matten, stuifschermen, legakkers, vlonders en nog veel meer gemaakt.
Wandelroute langs de spindotter
Achter de wilgen vind je een warboel aan struiken en bomen waartussen verschillende planten en kruiden de kop opsteken. Denk aan smeerwortel, valeriaan, bittere veldkers, waterpepers, speenkruid, fluitenkruid, kattestaart, harig wilgenroosje, moerasspirea en koninginnekruid. En zowaar ook de spindotter: een bijzondere plant die enkel groeit in getijdengrienden. Ze kan overleven in de wisselende waterstanden van de grienden. In het voorjaar betovert de plant de grienden met een bloei in zuiver eidooiergeel. De aanblik ervan lijkt wel een schilderij.
Wandelen door Klein Profijt
De volgende griend, Klein Profijt, wordt omschreven als “een ware woestenij, een wilgenjungle waar de paadjes door een ondoordringbare wildernis van omgevallen bomen, stronken, woekerplanten voeren’”. Dat klopt als een bus. Vroeger werd er in Klein Profijt onderhoud gedaan en gekapt, nu niet meer. Het resultaat: stammen leunen tegen elkaar en slingers van bladeren bungelen als lianen tussen vermolmde stammen.
Informatie wandelroute Rhoon
Afstand: ca. 14 of 16,5 km
Vertrekpunt: Het Wapen van Rhoon, Dorpsdijk, Rhoon
Routeverhaal: Toeractief 5-2020, pagina 62
Routeboekje: pagina 34
Gps-wandelroute Rhoon
Routecheck
Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl